'Lekken kersttoespraak is strafbaar'

De kersttoespraak van de koningin werd ontdekt door Anne Jan Roeleveld.»
De kersttoespraak van de koningin werd ontdekt door Anne Jan Roeleveld. ANP

De man die de kersttoespraak van koningin Beatrix op internet vond, heeft zich strafbaar gemaakt. Dat zegt jurist Arnoud Engelfriet, die gespecialiseerd is in internetrecht. Engelfriet verwacht niet dat de man een straf krijgt.

De kersttoespraak van de koningin werd gisteravond ontdekt door Anne Jan Roeleveld. Hij had in het webadres van een oudere video een paar getallen veranderd. Hoewel de kerstboodschap online stond, was de link niet openbaar en ook niet voor publicatie bestemd. Door een pagina te openen die nog niet openbaar was, heeft Roeleveld zich strafbaar gemaakt, zegt Engelfriet.

Voor de hand liggend getal

De jurist betwijfelt of de man bij een eventueel proces wordt veroordeeld. "De rechter kijkt ook naar de omstandigheden", zegt Engelfriet. "En er is nogal een verschil tussen inbreken in een beveiligde databank en het raden van een vrij voor de hand liggend getal."

Vanochtend zei internetjournalist Brenno de Winter in het Radio 1-Journaal ook dat Roeleveld zich strafbaar heeft gemaakt. "Volgens de wet heeft hij een systeem gemanipuleerd", aldus De Winter.

De Rijksvoorlichtingsdienst kondigde gisteravond "een diepgaand onderzoek" aan naar de gang van zaken.

Deel deze pagina

Audio

  • 'De RVD schermt met computervredebreuk' De RVD heeft nog geen aangifte gedaan voor het lekken van de kersttoespraak. De dienst wil eerst weten wat er mis is gegaan. Dat... kunnen ze onder meer opmaken uit het verhaal van de jongen die de toespraak gisteren op internet vond. Hij vertelt hoe hij dat deed.

Video

'Ik was niet op zoek naar de kersttoespraak'

De kerstrede van koningin Beatrix is een dag van tevoren al online gezet. De video stond op een server van de overheid en bleek... gemakkelijk te bereiken, zegt de ontdekker. Hij plaatste een link op zijn Twitter-account.

Video en Audio

Meer video en audio