De Rotterdam: 'grootste' in Europa

De Rotterdam»
De Rotterdam NOS / Henrik-Willem Hofs

Door verslaggever Henrik-Willem Hofs

Ondanks de crisis is de skyline van Rotterdam nog steeds in beweging. Naast de Erasmusbrug verrijst een nieuwe kolos van 150 meter hoog.

De Rotterdam, niet te verwarren met het voormalige stoomschip, is met 160 duizend vierkante meter oppervlak het grootste gebouw dat op dit moment in Europa wordt gebouwd. En dat is bijzonder in tijden van diepe crisis.

Groen licht

Het gebouw kent een lange historie. In 1998 ontwierp Rem Koolhaas het gebouw. Maar pas in 2009 kwam er groen licht voor de bouw. De gemeente Rotterdam besloot toen 25 duizend vierkante meter kantoorruimte te gaan huren. Het was de laatste flinke zet die de projectontwikkelaars nodig hadden.

Vreemd genoeg stonden de Nederlandse bouwers niet in de rij. "Ze vonden de prijs te laag en hadden werk genoeg", zegt projectleider Mischa Molsbergen. Een Duitse aannemer kreeg de klus.

Voetbalveld

Het megagebouw telt 60.000 vierkante meter kantoorruimte, 240 appartementen (koop en huur) en 285 hotelkamers. Op de oppervlakte van een groot voetbalveld.

Als het eind 2013 in gebruik genomen wordt, kunnen er tegelijkertijd 5000 mensen wonen en werken. Het is dan het dichtstbevolkte stukje Nederland.

Deel deze pagina

Video

'Het gebouw is in alles overtreffend'

Ondanks de crisis is de skyline van Rotterdam nog steeds in beweging. Naast de Erasmusbrug verrijst een nieuwe kolos van 150 meter... hoog. De Rotterdam, niet te verwarren met het voormalige stoomschip, is met 160 duizend vierkante meter oppervlak het grootste gebouw dat op dit moment in Europa wordt gebouwd. En dat is bijzonder in tijden van diepe crisis.

Audio

  • 'De skyline van Rotterdam is in beweging' Het lijkt behoorlijk tegenstrijdig; net nu we in een diepe crisis zitten verrijst in Rotterdam het grootste gebouw van Europa:... 160.000 vierkante meter kantoren, appartementen en een hotel. Het gebouw heet de Rotterdam. Henrik-Willem Hofs kreeg een rondleiding.
  • De Rotterdam: het grootste gebouw van Europa Het lijkt tegenstrijdig; net nu we in een diepe crisis zitten, verrijst in Rotterdam het grootste gebouw van Europa. 160.000... vierkante meter kantoren, appartementen en een hotel. Het gebouw heet De Rotterdam, niet te verwarren met het stoomschip. Komend jaar zal het af zijn. Henrik-Willem Hofs kreeg alvast een rondleiding.
  • De Rotterdam: nieuwe kantoorruimte veroorzaakt leegstand Over een klein jaar opent het gebouw de Rotterdam in de Maasstad. Dan komt er in één keer 60.000 vierkante meter kantoor, 240... appartementen en 285 hotelkamers op de vastgoedmarkt. En dat terwijl die markt in een diepe crisis zit. Henrik-Willem Hofs bespreekt de gevolgen met vastgoeddeskundige Hans de Jonge.

Video en Audio

  • » Terugblik op Watergate Video De Amerikaanse journalist Ben Bradlee is overleden. Hij was hoofdredacteur van The Washington Post...22 okt 2014, 1318 keer afgespeeld
  • » Storm en hoogwater bij Holwerd Video Vanochtend zullen er geen veerboten van en naar Ameland vertrekken, omdat vanwege het hoge water de...22 okt 2014, 7187 keer afgespeeld
  • » Onderzeeër opnieuw gezien in Zweedse wateren Video De buitenlandse onderzeeër die zich in Zweedse wateren zou bevinden, is de afgelopen dagen opnieuw...22 okt 2014, 2644 keer afgespeeld

Meer video en audio