Uitslag Egypte vanavond bekend

In Caïro worden de stemmen geteld»
In Caïro worden de stemmen geteld AFP

De uitslag van het referendum over de Egyptische grondwet wordt vanavond rond 18.00 uur bekendgemaakt. De bekendmaking was een dag uitgesteld om berichten over fraude bij het referendum te onderzoeken.

Verwacht wordt dat ruim 60 procent voor heeft gestemd. De oppositie zegt nu al dat de strijd tegen de nieuwe machthebbers wordt voortgezet, omdat de grondwet de rechten van minderheden en vrouwen niet garandeert.

De oppositie wordt gevormd door liberale moslims, socialisten en christenen. Die groepen vechten de legitimiteit van de grondwet aan omdat slechts 30 procent van de kiezers aan het referendum meedeed.

Als de grondwet zoals verwacht een meerderheid haalt, wordt over twee maanden een nieuw parlement gekozen. Dat stemt ook weer over de grondwet. Tot die tijd houdt president Morsi vrijwel de absolute macht.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Die grondwet is op een slechte manier geschreven' Vanmiddag wordt de uitkomst verwacht van het referendum in Egypte, inzet is een nieuwe grondwet. Tegenstanders zeggen dat de... grondwet te islamitisch is. Ruth van de Walle is correspondent van de Belgische VRT in Caïro.

Video en Audio

  • » Humanitair bestand Israël en Hamas Video Israël en Hamas zijn een bestand overeengekomen. Dat melden VN-baas Ban Ki-moon en de Amerikaanse...1 aug 2014, 2745 keer afgespeeld
  • » Doden bij gasexplosies Taiwan Video Bij gasexplosies in Taiwan zijn zeker vijftien doden gevallen. Er zouden honderden gewonden zijn.31 jul 2014, 4405 keer afgespeeld
  • » "Het gaat om menselijke resten en kleding" Video DNA-materiaal en bezittingen van slachtoffers van de neergehaalde vlucht MH17 zijn overgedragen aan...31 jul 2014, 13543 keer afgespeeld

Meer video en audio