Belgen willen bloedworst met Kerst

Vlaamse bloedworst»
Vlaamse bloedworst NOS

Door Joris van Poppel in Brussel

De kersttrends in 2012 neigen naar traditioneel en klassiek en ook België doet daar aan mee. Op de kerstmenu's dit jaar staat opvallend vaak bloedworst, ofwel 'pens' zoals de Vlamingen zeggen.

"Dé hit voor eindejaar", zegt supermarktketen Delhaize. De supermarkt zegt er 30 procent meer van te verkopen. "Pens met vijgen, spek, speculoos, appel, calvados, champignons of mandarijn", aldus Roel Dekelver, woordvoerder van Delhaize. "We hebben zelfs bloedworst met ganzelever."

Hernieuwde aandacht

Het succes heeft volgens Dekelver te maken met de hernieuwde aandacht in België voor culinaire producten van vroeger.

Ook sterrenkok Stéphane Buyens van tweesterrenrestaurant Le Fox in De Panne ziet een hernieuwde aandacht. "Bloedworst is een traditioneel product van bij ons. Daar is steeds meer aandacht voor."

Buyens verwerkt de bloedworst in zijn keuken tot cilinders en pastilles. "Heerlijk met bijvoorbeeld tarbot", zegt hij. "Bloedworst is bijzonder goed te combineren met bijvoorbeeld vis. Land en zee noem ik dat."

Deel deze pagina

Video

Bloedworst populair in België

Op kerstmenu's in België staat dit jaar opvallend vaak bloedworst, ofwel 'pens' zoals de Vlamingen zeggen. "Dé hit voor... eindejaar", zegt supermarktketen Delhaize. De supermarkt zegt er 30 procent meer van te verkopen.

Audio

  • 'Een stukje tarbot met een stukje bloedworst erbij is hemels' Kerstfeest in België speelt zich vooral vanavond af. Op de 24e eten de Belgen hun traditionele kerstdiner. En dit jaar tekent zich... daarbij een opvallende trend af. Bloedworst! Er is dit jaar 30 procent meer verkocht voor kerst. Correspondent Joris van Poppel ging voorproeven.

Video en Audio

Meer video en audio