Waterschappen staan op scherp

Het Woudagemaal in Lemmer»
Het Woudagemaal in Lemmer NOS

Het waterschap Friesland heeft vanmiddag het Woudagemaal in Lemmer aangezet. Het ruim 90 jaar oude stoomgemaal pompt water naar het IJsselmeer. Daardoor moet de waterstand in de Friese meren en kanalen binnen de perken blijven. De laatste keer dat het Woudagemaal werd aangezet, was afgelopen januari. Toen stond het water beduidend hoger.

De waterstand in de Nederlandse rivieren is hoog door de vele regen in Duitsland en Zwitserland en door de regen hier. De waterschappen en Rijkswaterstaat houden de situatie 24 uur per dag in de gaten. Rijkswaterstaat verwacht tijdens de kerstdagen nergens grote problemen.

Wateroverlast

In Zuid-Limburg is de Geul op een paar plaatsen overstroomd. Dat heeft nog niet tot wateroverlast geleid. De afgelopen dagen heeft het ook in Zuidoost-Brabant lang en flink geregend. Enkele woningen zijn blank komen te staan.

Bij Tiel in Gelderland zijn delen van de uiterwaarden van de Waal ondergelopen. Sommige veerponten varen niet.

Van de grote rivieren zal alleen de Rijn de komende dagen nog kunnen stijgen. Bij Lobith staat het waterpeil van de Rijn op 13 meter. Verwacht wordt dat het zal stijgen tot 14 meter. Het zal waarschijnlijk wel onder de kritische grens van 15 meter blijven.

Deel deze pagina

Audio

  • Waterschappen zijn voorbereid op hoog water Het heeft de afgelopen dagen veel geregend, waardoor het water hoog staat. De Waterschappen hebben de nodige maatregelen genomen om... het water in goede banen te leiden. Anke van Raaij, van het waterschap Peel en Maasvallei. Het waterschap voor Midden- en Noord-Limburg.

Video en Audio

  • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 10285 keer afgespeeld
  • » Iedereen is 1 in Rotterdam Video In Rotterdam hebben zo'n tweehonderd mensen meegelopen in een tocht voor de eenheid. Ze willen...30 okt 2014, 1124 keer afgespeeld
  • » OM eist 20 jaar cel voor vergiftigen van echtgenoten Video De vrouw ontving na de dood van beide mannen ook geld uit hun levensverzekering.30 okt 2014, 960 keer afgespeeld

Meer video en audio