Minister laat epd bij bedrijf uit VS

Edith Schippers»
Edith Schippers ANP

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft er geen bezwaar tegen dat het elektronisch patiëntendossier wordt gemaakt door een Amerikaans bedrijf. De PVV had er vragen over gesteld. Schippers zegt dat het project, dat nu in handen is van zorgaanbieders, door kan gaan.

Het Amerikaanse bedrijf CSC heeft van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie de opdracht gekregen om het epd te bouwen en te beheren. Amerikaanse bedrijven vallen in principe onder de Patriot Act en soortgelijke wetten, waardoor bedrijven verplicht kunnen worden informatie af te staan aan de Amerikaanse overheid.

De VZVZ heeft van CSC een verklaring geëist omtrent de privacy van het epd. Schippers schrijft dat in die verklaring staat dat het risico is uitgesloten dat de inhoud van medische dossiers wordt verstrekt aan Amerika.

Privacy-wetgeving

De minister zal het overleg tussen de twee partijen grondig bestuderen. Bij de aanbesteding van het project was als voorwaarde gesteld dat het epd moest voldoen aan de Nederlandse privacy-wetgeving. Schippers noemt het 'niet toelaatbaar' als Nederlandse wetten niet zouden worden nageleefd.

Als er wetten worden overtreden, zal het College Bescherming Persoonsgegevens optreden tegen de verantwoordelijke VZVZ, zo schrijft Schippers.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Het nieuws in 60 seconden (13.30 uur) Video Het belangrijkste nieuws van zaterdag 25 oktober 2014.25 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Spreeuwen worden geteld Video Dit weekend worden er in het hele land spreeuwen geteld. Het is namelijk het jaar van de spreeuw,...25 okt 2014, 52 keer afgespeeld
  • » Brazilianen morgen naar de stembus Audio Het is een spannende strijd, bij de presidentsverkiezingen in Brazilië. Morgen is de tweede en...25 okt 2014, 42 keer afgespeeld

Meer video en audio