'Zeker negentig doden bij bakkerij'

Volgens de oppositie zijn dit Syriërs die een slachtoffer van de aanval op een bakkerij wegslepen»
Volgens de oppositie zijn dit Syriërs die een slachtoffer van de aanval op een bakkerij wegslepen AFP

Het bombardement van gisteren op een bakkerij in Syrië heeft zeker negentig mensen het leven gekost. Dat hebben activisten gezegd tegen al-Jazeera. Ze zeggen dat er veel zwaargewonden zijn, zodat het dodental nog kan oplopen.

De aanval was in de plaats Halfaya, in de provincie Hama. Halfaya was in handen van het regeringsleger, maar werd een paar dagen geleden veroverd door de opstandelingen tegen het regime van president Assad. Als vergelding werden luchtaanvallen uitgevoerd door het regeringsleger, zeggen de activisten.

De aanval kwam op het moment dat meer dan duizend mensen in de rij stonden voor brood. Veel van de wachtenden waren vrouwen en kinderen

Brood

Door gebrek aan brandstof en meel is er in Syrië vaak nauwelijks brood te krijgen. Op momenten dat er wel brood is, ontstaan vaak enorme rijen. In het verleden zijn er meer berichten geweest over luchtaanvallen op rijen wachtenden bij bakkerijen.

Op internet is een filmpje gezet dat direct na de aanval in Halfaya zou zijn gemaakt. Het zijn bloedige beelden waarop her en der slachtoffers verspreid liggen. Mensen die te hulp schieten, trekken brokstukken weg waaronder de slachtoffers bedolven liggen. Of de video echt is, valt niet met zekerheid te zeggen.

De Syrische staatstelevisie zegt dat "een gewapende terroristische groep" voor de aanslag verantwoordelijk is. De groep zou daarna beelden hebben gemaakt om de schuld aan het regeringsleger te kunnen geven.

Deel deze pagina

Video

Tientallen doden bij bomaanslag op bakkerij in Syrië

In Syrië zijn tientallen doden gevallen bij een luchtaanval op een bakkerij. Dat melden Syrische activisten. Persbureau Reuters... spreekt zelfs van 200 doden bij het bombardement in de provincie Hama.

Audio

  • 'Zijn dit nou je hervormingen, Assad?' Opnieuw gruwelijke beelden uit Syrië. Vele tientallen burgers kwamen gisteren om het leven door een bombardement, toen ze in de... rij stonden voor de bakker. Iemand filmde de slachtoffers kort na de inslag.
  • 'Helaas steeds vaker scud-raketten in Syrië' Een bloedige aanslag gisteren op een bakkerij in de Syrische stad Halfaya. Volgens activisten zouden zeker 90 mensen zijn... omgekomen. U hoort een gesprek met Bertus Hendriks, Midden-Oostendeskundige van Instituut Clingendael.

Video en Audio

Meer video en audio