Veel meldingen vuurwerkoverlast

 »
  ANP

Bij een meldpunt van GroenLinks voor vuurwerkoverlast zijn dit weekend meer dan 2000 meldingen binnengekomen. De site vuurwerkoverlast.nl is een initiatief van 15 lokale fracties van GroenLinks, vooral in de grote steden. Ze vinden dat de landelijke politiek te weinig doet aan de overlast die het afsteken van vuurwerk veroorzaakt.

Het digitale meldpunt werd zaterdag geopend en blijft tot 3 januari online. Daarna zullen de meldingen worden gebundeld en aangeboden aan de Tweede Kamer.

Op de site staat dat het afsteken van vuurwerk jaarlijks leidt tot tientallen gewonden, veel schade en enorm veel afval.

Verbieden

GroenLinks wil consumentenvuurwerk helemaal verbieden. Met Oud en Nieuw zouden er dan alleen professionele vuurwerkshows te zien moeten zijn, zoals in landen als Australië nu al het geval is. "Hierdoor heb je wel de voordelen, maar zijn de nadelen minimaal."

Het is volgens de partij een misverstand om te denken dat het afsteken van vuurwerk een eeuwenoude traditie is. Pas eind jaren 60 werd het gebruikelijk dat particulieren zelf vuurwerk gingen afsteken, staat op vuurwerkoverlast.nl.

De laatste jaren wordt er steeds meer en zwaarder vuurwerk afgestoken. Dat maakt ingrijpen volgens GroenLinks noodzakelijk. "De vuurwerktraditie is uit de hand gelopen en vraagt om modernisering."

Deel deze pagina

Video

'Al 2000 meldingen over vuurwerkoverlast'

Veel mensen hebben last van vuurwerk dat nu al wordt afgestoken. Bij een meldpunt van GroenLinks voor vuurwerkoverlast zijn dit... weekend meer dan 2000 meldingen binnengekomen.

Video en Audio

  • » "Teentje knoflook, een ui en aloë vera" Audio Boeren zoeken nieuwe manieren om antibiotica uit de stallen te houden.22 okt 2014, 6 keer afgespeeld
  • » Geen antibiotica in de stal Audio Maino Remmers onderzoekt vandaag de mogelijkheden die Nederlandse veehouders hebben om het gebruik...22 okt 2014, 1 keer afgespeeld
  • » Team Juncker kan aan de slag Video De nieuwe Europese Commissie onder voorzitterschap van de Luxemburger Claude Juncker kan op 1...22 okt 2014, 0 keer afgespeeld

Meer video en audio