Gijzelaars na drie jaar bevrijd

Een Somalische piraat aan de kust»
Een Somalische piraat aan de kust AFP

Voor de kust van Somalië zijn 22 gijzelaars na bijna drie jaar bevrijd uit de handen van Somalische piraten. Dat gebeurde na een belegering van twee weken door militairen van de Somalische regio Puntland.

Volgens de autoriteiten zijn de opvarenden van het vrachtschip er slecht aan toe. "Ze zijn gemarteld en ziek geweest", staat in een verklaring.

De bemanning van de MV Iceberg 1 komt uit Jemen, India, Ghana, Pakistan, Sudan en de Filipijnen. Het schip vaart onder Panamese vlag en is van een reder in Dubai. Aan het begin van de gijzeling had het schip 24 bemanningsleden, maar twee van hen zijn omgekomen.

Minder kapingen

Door antipiraterijmissies en gewapende bewakers op schepen is het aantal kapingen voor de kust van Somalië dit jaar gedaald. Het waren er de afgelopen elf maanden zeven. Vorig jaar waren er nog 24 gijzelingen.

Op dit moment worden er nog zo'n 120 zeelieden vastgehouden door Somalische piraten. Twee jaar geleden lag dat aantal rond de 600.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Recordaantal bezoekers voor Sail in Kampen Video Een recordaantal bezoekers voor het paasevenement Sail in Kampen. Ongeveer 70.000 mensen kwamen...19 apr 2014, 5582 keer afgespeeld
  • » Boko Haram eist bomaanslag op Video De islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft de bomaanslag op een busstation in de Nigeriaanse...19 apr 2014, 980 keer afgespeeld
  • » Pasen in Zwolle kleurt blauw Video Zwolle beleeft een bijzondere Pasen, want PEC Zwolle speelt de bekerfinale, tegen Ajax, in...19 apr 2014, 2855 keer afgespeeld

Meer video en audio