Gijzelaars na drie jaar bevrijd

Een Somalische piraat aan de kust»
Een Somalische piraat aan de kust AFP

Voor de kust van Somalië zijn 22 gijzelaars na bijna drie jaar bevrijd uit de handen van Somalische piraten. Dat gebeurde na een belegering van twee weken door militairen van de Somalische regio Puntland.

Volgens de autoriteiten zijn de opvarenden van het vrachtschip er slecht aan toe. "Ze zijn gemarteld en ziek geweest", staat in een verklaring.

De bemanning van de MV Iceberg 1 komt uit Jemen, India, Ghana, Pakistan, Sudan en de Filipijnen. Het schip vaart onder Panamese vlag en is van een reder in Dubai. Aan het begin van de gijzeling had het schip 24 bemanningsleden, maar twee van hen zijn omgekomen.

Minder kapingen

Door antipiraterijmissies en gewapende bewakers op schepen is het aantal kapingen voor de kust van Somalië dit jaar gedaald. Het waren er de afgelopen elf maanden zeven. Vorig jaar waren er nog 24 gijzelingen.

Op dit moment worden er nog zo'n 120 zeelieden vastgehouden door Somalische piraten. Twee jaar geleden lag dat aantal rond de 600.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 54 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 49 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 0 keer afgespeeld

Meer video en audio