Gijzelaars na drie jaar bevrijd

Een Somalische piraat aan de kust»
Een Somalische piraat aan de kust AFP

Voor de kust van Somalië zijn 22 gijzelaars na bijna drie jaar bevrijd uit de handen van Somalische piraten. Dat gebeurde na een belegering van twee weken door militairen van de Somalische regio Puntland.

Volgens de autoriteiten zijn de opvarenden van het vrachtschip er slecht aan toe. "Ze zijn gemarteld en ziek geweest", staat in een verklaring.

De bemanning van de MV Iceberg 1 komt uit Jemen, India, Ghana, Pakistan, Sudan en de Filipijnen. Het schip vaart onder Panamese vlag en is van een reder in Dubai. Aan het begin van de gijzeling had het schip 24 bemanningsleden, maar twee van hen zijn omgekomen.

Minder kapingen

Door antipiraterijmissies en gewapende bewakers op schepen is het aantal kapingen voor de kust van Somalië dit jaar gedaald. Het waren er de afgelopen elf maanden zeven. Vorig jaar waren er nog 24 gijzelingen.

Op dit moment worden er nog zo'n 120 zeelieden vastgehouden door Somalische piraten. Twee jaar geleden lag dat aantal rond de 600.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Amsterdam bezoekt China Video Vandaag wordt in Peking de ''China Holland Business Summit'' gehouden. Chinese en Amsterdamse...30 okt 2014, 24 keer afgespeeld
  • » Spanning Jeruzalem loopt op Video De Israëlische anti-terreureenheid heeft een man doodgeschoten die wordt verdacht van de aanslag...30 okt 2014, 606 keer afgespeeld
  • » Cel voor doodmartelen in Zuid-Korea Video In Zuid-Korea zijn vier militairen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 25 tot 45 jaar voor het...30 okt 2014, 1113 keer afgespeeld

Meer video en audio