Gemalen ingezet tegen hoogwater

Het Woudagemaal in Lemmer»
Het Woudagemaal in Lemmer Wikimedia Commons

Het waterschap Wetterskip Fryslân zet morgen het Woudagemaal in Lemmer aan om te voorkomen dat de waterstand in de Friese meren en kanalen te hoog wordt. De komende dagen wordt nog veel regen verwacht.

Normaal gesproken wordt het water via spuisluizen afgevoerd naar het Lauwersmeer en de Waddenzee. Maar het waterschap verwacht dat die hun werk niet kunnen doen door de hoge waterstand in het Lauwersmeer en de Waddenzee. Daarom pompen het Woudagemaal, dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, en het Hooglandgemaal vanaf maandag overtollig water naar het IJsselmeer.

Door de regen zijn de waterstanden in de rivieren ook hoog. Bij Tiel zijn delen van de uiterwaarden van de Waal ondergelopen. Volgens Omroep Gelderland zijn onder meer de veerboten tussen Bronkhorst en Brummen en tussen Tiel en Wamel uit de vaart genomen.

Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg is de Geul volgens L1 op een aantal plekken bij Epen en Mechelen buiten de oevers getreden. De politie in Zuid-Limburg heeft nog geen meldingen van wateroverlast gehad. Wel heeft Rijkswaterstaat een voorwaarschuwing afgegeven. De hulpdiensten zijn daarom waakzaam.

De waterstand in de Nederlandse rivieren is hoog door de regenval in Duitsland en Zwitserland. Het water stroomt via Nederland naar zee.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Combinatie regen en wind vraagt extra gemaalcapaciteit' Het heeft de afgelopen dagen behoorlijk geregend en dus staat het water hoog. Daarom wordt het Woudagemaal in Lemmer aangezet om te... zorgen dat we droge voeten houden. U hoort een gesprek met Roel de Jong van Wetterskip Fryslân.

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 193 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 47 keer afgespeeld
  • » "Alles weer bij het oude in Syrië" Video De opmars van IS en de strijd rond Kobani overheersen nu al maanden het nieuws over Syrië. Het...22 okt 2014, 9491 keer afgespeeld

Meer video en audio