'Verhagen sloot alternatief PVV uit'

Maxime Verhagen»
Maxime Verhagen ANP

Oud-CDA-leider Verhagen weigerde in 2010 naar alternatieven te kijken voor een coalitie met gedoogsteun van de PVV. Dat zei Ruud Lubbers in tv-programma Buitenhof. Hij was in 2010 informateur.

Lubbers wilde in eerste instantie wel een samenwerking met de PVV onderzoeken, maar hij vond dat er alleen een coalitie kon komen als Ernst Hirsch Ballin minister van Justitie zou worden.

Toen Hirsch Ballin en ook Ab Klink namens het CDA afhaakten, vond Lubbers dat er een andere coalitie onderzocht moest worden. "Ik zei tegen de partijtop: dit wordt niks."

'Feest van de democratie'

Er was volgens Lubbers een andere "duidelijke" coalitie. Hij raadde aan om te kijken naar een samenwerking tussen CDA, VVD, GroenLinks, D66, en de ChristenUnie. "Dat weigerde de top, Maxime Verhagen dus, en de rest is geschiedenis", zegt Lubbers.

Verhagen zou vervolgens zijn doorgegaan met het doorzetten van een coalitie van VVD, CDA en gedoogsteun van de PVV. Hij noemde dat volgens Lubbers "het feest van de democratie".

Waarschuwing

Lubbers heeft de partijtop gewaarschuwd. "Ik heb gezegd dat het fout zou lopen. En een jaar later ging het fout", zei hij in Buitenhof.

Gisteren verscheen in de Volkskrant een interview met Maxime Verhagen. Daarin zei de oud-CDA-leider dat Lubbers aandrong op samenwerking met de PVV. Lubbers erkent dat, maar zegt dat hij daar na het afhaken van Hirsch Ballin en Klink van afzag.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » De storm op Ameland Video De storm op het strand van Ameland. Video: Quirien van Os.21 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Chinezen praten over aanpassing wetgeving Video De Communistische Partij van China lijkt te luisteren naar de kritiek van de man in de straat op de...21 okt 2014, 272 keer afgespeeld
  • » Verlamde man kan weer lopen Video Een man die vanaf zijn middel verlamd was, kan weer lopen nadat hij een revolutionaire medische...21 okt 2014, 1380 keer afgespeeld

Meer video en audio