Boogerd: "Leinders geen dopingarts"

Michael Boogerd»
Michael Boogerd ProShots

Michael Boogerd vindt dat er een onterecht beeld is geschetst van oud-Rabobank-ploegarts Geert Leinders als spil in een dopingprogramma.

NRC Handelsblad schreef op basis van ongecensureerde USADA-rapporten en eigen onderzoek dat Leinders een sleutelrol speelde in gebruik van doping bij Rabobank. "Iedereen die bij de Raboploeg heeft gereden, weet dat Leinders geen dopingdokter was'', aldus Boogerd. "Ik zou willen dat anderen dat ook eens zouden zeggen."

Boogerd heeft het gevoel dat hij gezocht wordt. "Ik word steeds gebeld en als ik ergens op kan reageren, dan reageer ik. Vervolgens wordt daar lacherig over gedaan", verwijst hij naar de reacties op het verhaal dat hij bij de Oostenrijkse dopingdealer Stefan Matschiner vitamines en afslankpillen heeft besteld.

"Dat laatste kan ik drie mensen laten bevestigen. Als dat niet genoeg is, weet ik het ook niet meer.''

"Ik begrijp dat ik als een van de kopmannen uit die tijd vaker om een reactie word gevraagd. Maar soms voel ik me de kop van Jut en denk ik: val eens iemand anders lastig. Ik zie Leinders in ieder geval niet als de spil in een dopingprogramma."

"Niet voor de hele ploeg"

Volgens Addy Engels, tot en met 2003 ploegmaat van Boogerd, was er in ieder geval geen sprake van een dopingprogramma voor de algehele Rabobank-ploeg.

"Bevestigen kan ik het niet, daarvoor moet ik het gezien hebben en dat heb ik niet. Als het echt zo blijkt te zijn, wat ik wel geloof, dan is het voor een groep 'toppers' geweest, maar zeker niet de voor de hele ploeg."

"In mijn geval was Leinders in ieder geval geen spil in een netwerk en datzelfde geldt volgens mij ook voor veel anderen. Neemt niet weg dat ik niet geloof dat er niks gebeurde", aldus Engels, tegenwoordig ploegleider bij Argos-Shimano.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Olympische 500 meter in Thialf Audio Het was een thriller eersteklas op 10 februari 2014 in Sotsj. De strijd tussen Jan Smeekens en de...31 okt 2014, 108 keer afgespeeld
  • » Smeekens troeft Mulder af op 500 meter Video Jan Smeekens verslaat Michel Mulder op de tweede 500 meter van de KPN NK afstanden en pakt daarmee...31 okt 2014, 2441 keer afgespeeld
  • » Wüst: stiekem beetje zenuwachtig Video Ireen Wüst was superieur op de 1.500 meter bij de NK afstanden. Ze reed een nieuw...31 okt 2014, 3533 keer afgespeeld

Meer video en audio