Z-Korea: VS in bereik raket N-Korea

Noord-Korea zou in staat zijn om raketten met een bereik van 10.000 kilometer te lanceren»
Noord-Korea zou in staat zijn om raketten met een bereik van 10.000 kilometer te lanceren EPA

Noord-Korea kan een raket geladen met een atoomwapen lanceren die meer dan 10.000 kilometer kan vliegen.

Dat zegt het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie na analyse van een deel van een Noord-Koreaanse raket. Daarmee zou de westkust van de Verenigde Staten in het bereik komen van Noord-Korea.

Veroordeling

Noord-Korea bracht 12 december een satelliet in een baan om de aarde. Dat leidde tot scherpe kritiek van de internationale gemeenschap.

De VN-Veiligheidsraad veroordeelde de lancering. De raketlancering wordt gezien als een overtreding van een VN-resolutie.

Wapentest

Volgens onder andere de VS en Zuid-Korea zijn Noord-Koreaanse raketlanceringen vooral bedoeld als wapentest.

Volgens hen wil Pyongyang de technologie gebruiken voor intercontinentale raketten die kunnen worden uitgerust met een atoomkop.

Kernkop

Zuid-Korea vond een deel van de raket van 12 december in zee. Uit analyse blijkt dat de raket meer dan 10.000 kilometer kan vliegen geladen met een kernkop van zo'n 550 kilo.

Het is onduidelijk of Noord-Korea over de technologie beschikt om een kernkop op de raket te monteren en of die de terugkeer in de atmosfeer kan doorstaan.

Krachtiger

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wil dat zijn land nog krachtiger raketten ontwikkelt.

Noord-Koreaanse staatsmedia berichten dat hij dat vrijdag heeft gezegd tijdens een banket in de hoofdstad Pyongyang. Het banket was georganiseerd om alle betrokkenen bij de raketlancering van 12 december te eren.

Deel deze pagina

Video

Zuid-Korea: raket kan VS bereiken

Zuid-Koreanen zeggen dat Noord-Korea met zijn raketten ook Noord-Amerika kan bereiken. Dat zeggen ze na onderzoek van de meest... recente Noord-Koreaanse raketproef.

Video en Audio

Meer video en audio