Italië kiest op 24 en 25 februari

De Italiaanse oud-premier Berlusconi zit voor afbeeldingen van zijn opvolger Monti»
De Italiaanse oud-premier Berlusconi zit voor afbeeldingen van zijn opvolger Monti EPA

De Italianen kunnen op 24 en 25 februari naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Dat heeft het demissionaire kabinet van premier Monti bekendgemaakt.

Vandaag maakte president Napolitano de weg vrij voor de verkiezingen door het parlement te ontbinden. De verkiezingen zijn nodig doordat premier Monti gisteren zijn ontslag indiende, een paar maanden voor het einde van zijn ambtstermijn.

Hervormingen

De technocraat Monti volgde ruim een jaar geleden Silvio Berlusconi op. Hij kreeg de opdracht om met zijn zakenkabinet Italië uit de economische crisis te loodsen.

Internationaal was er veel waardering voor de hervormingsagenda van Monti. Maar toen de partij van Berlusconi onlangs de steun voor de regering introk, zag Monti zich genoodzaakt om voortijdig te vertrekken.

In Italië wordt uitgebreid gespeculeerd over de vraag of Monti zich opnieuw verkiesbaar zal stellen. Analisten twijfelen daaraan, omdat opiniepeilingen aantonen dat Monti's centrumcoalitie het matig zal doen in de verkiezingen.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 5648 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 7022 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5780 keer afgespeeld

Meer video en audio