OM wil helderziende niet uitsluiten

Ivo Opstelten»
Ivo Opstelten ANP

Het Openbaar Ministerie ziet geen aanleiding om te stoppen met 'onorthodoxe opsporingsmethoden', zoals het gebruik van een helderziende, hypnose of een leugendetector. Dat schrijft minister Opstelten in antwoord op vragen van de ChristenUnie.

De ChristenUnie wees op kritische opmerkingen van een criminoloog over het inschakelen van paragnosten. Agenten zouden niet goed weten hoe ze moeten omgaan met paragnosten die zich mengen in onopgeloste zaken. Ook zouden de instructies voor de politie niet duidelijk zijn.

Minister Opstelten bestrijdt dat (.pdf) en zegt dat er nooit gebruik wordt gemaakt van een bijzondere opsporingsmethode zonder dat het OM daarvan op de hoogte is.

Zelden

Sommige delicten zijn zo ernstig dat de politie en het OM alles in het werk willen kunnen stellen om de zaak op te lossen, schrijft Opstelten. Daarom wil het OM de bijzondere opsporingsmethoden niet bij voorbaat uitsluiten.

Een aanvraag voor het gebruik van hypnose, de 'poppenspelmethode', de leugendetector, narcoanalyse en paragnostiek komt overigens zelden voor, zegt de minister.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Winst AkzoNobel fors gestegen Video De winst van verffabrikant AkzoNobel is in het derde kwartaal fors gestegen. In 2013 maakte het...21 okt 2014, 237 keer afgespeeld
  • » Autobom van IS ontploft in Kobani Video Koerdische bronnen zeggen dat IS-strijders een vrachtwagen vol explosieven hebben laten ontploffen...21 okt 2014, 2493 keer afgespeeld
  • » NOS Nieuws in 60 seconden (11:45) Video Een kort overzicht van het belangrijkste nieuws van dit moment.21 okt 2014, 902 keer afgespeeld

Meer video en audio