"Leinders spil in doping Rabobank"

Geert Leinders»
Geert Leinders Pro Shots

Ploegarts Geert Leinders heeft bij de inmiddels opgeheven wielerploeg van de Rabobank een sleutelrol gespeeld bij het gebruik van doping, zo schrijft NRC Handelsblad.

De krant baseert zich op uitspraken van renner Levi Leipheimer tegenover USADA. In het USADA-rapport, dat tot de ontmaskering van zevenvoudig Tour-winnaar Lance Armstrong leidde, liet de Amerikaan ook al weten dat Rabobank er een 'dopingprogramma' op nahield.

Uit onderzoek van de NRC zou ook zijn gebleken dat de oud-Rabobank-renners Michael Boogerd, Thomas Dekker, Dennis Mentsjov en Michael Rasmussen verboden bloedtransfusies ondergingen bij de veroordeelde dopinghandelaar Stefan Matschiner in Oostenrijk.

Leipheimer, die van 2002 tot en met 2004 de Rabobank-kleuren verdedigde, deed zijn uitspraken over Leinders tegenover de antidopingorganisatie USADA. De NRC heeft daar een ongecensureerde versie van ingezien.

Leenders verkocht epo

Leipheimers verklaring maakt deel uit van het USADA-rapport over Armstrong, dat geanonimiseerd openbaar werd gemaakt. Uit de ongecensureerde versie blijkt dat Leipheimer Leinders met naam en toenaam heeft genoemd. "Ik werd bij het gebruik geholpen door Rabobank-teamdokter Geert Leinders, van wie ik epo kocht. Hij verzorgde het dopingprogramma."

De Belgische arts ontkent dat hij zich ooit met doping heeft ingelaten. "Ik heb als ploegdokter nooit gebruik gemaakt van producten of methodes die op de dopinglijst staan."

Leinders vertrok in oktober bij Sky, de Britse equipe van Tour-winnaar Bradley Wiggins waar hij op freelance-basis in dienst was.

Boogerd: "Vitamines"

Boogerd, die al eerder fel reageerde op beschuldigingen van dopinggebruik, heeft toegegeven dat hij in Wenen een ontmoeting heeft gehad met dopinghandelaar Matschiner en dat hij ook rekeningen van hem kreeg. "Maar dat was voor vitamines."

In een uitzending van De Avondetappe uit 2009 vertelde Boogerd wel eens met Matschiner te hebben gesproken over criteriums in Nederland. Op de vraag van Mart Smeets of hij ooit contact heeft gehad met de Oostenrijker over "bloeddoping of weet-ik-veel-wat" antwoordt Boogerd ontkennend.

Deel deze pagina
Dit artikel zit in dossier...

Jaaroverzicht 2012

Video

NRC onthult details Rabobank

Michael Boogerd is betrokken geweest bij dopingpraktijken. Zo stelt het NRC Handelsblad zaterdag. Bovendien heeft de krant de... ongecensureerde versie van de verklaring van Levi Leipheimer, die zijn oud-werkgever Rabobank beschuldigt van een dopingprogramma. Dat zou geleid zijn door arts Geert Leinders.

Audio

  • Lippens over rol Leinders bij Rabo Opnieuw is de Rabobank-wielerploeg in verband gebracht met dopinggebruik. Levi Leipheimer, voormalig Rabo-coureur, heeft tegenover... de Amerikaanse antidopingorganisatie USADA verklaard dat oud-ploegarts Geert Leinders een centrale rol heeft gespeeld bij het gebruik van verboden middelen bij de Nederlandse equipe, zo meldt dagblad NRC. Wielerverslaggever Gio Lippens licht toe.

Video en Audio

  • » Pence slaat Giants op voorsprong Video De samenvatting van de eerste wedstrijd in de World Series. San Francisco Giants heeft het eerste...22 okt 2014, 1480 keer afgespeeld
  • » CL: Bate Borisov - Sjachtar Donetsk Video De samenvatting van de Champions League-wedstrijd Bate Borisov en Sjachtar Donetsk in het seizoen...21 okt 2014, 10680 keer afgespeeld
  • » CL: Chelsea - Maribor Video De samenvatting van de Champions League-wedstrijd Chelsea en Maribor in het seizoen 2014/2015.21 okt 2014, 11884 keer afgespeeld

Meer video en audio