China opent langste hsl

Reizigers kunnen vanaf 26 december gebruik maken van de nieuwe hsl»
Reizigers kunnen vanaf 26 december gebruik maken van de nieuwe hsl Reuters

China heeft een nieuwe hogesnelheidslijn gebouwd. Het tracé van 2298 kilometer verbindt de hoofdstad Peking met Kanton (Guangzhou) in het zuiden van het land. De reis tussen de twee steden duurt straks minder dan tien uur.

De spoorlijn is de langste hogesnelheidslijn ter wereld en is gebouwd voor snelheden tot 350 kilometer per uur. Onderweg zijn 35 haltes, waaronder in de miljoenensteden Wuhan en Zhengzhou.

De spoorlijn is vandaag gepresenteerd aan de Chinese pers. Reizigers kunnen vanaf woensdag gebruik maken van de verbinding.

Veiligheid

Met de ingebruikname van de nieuwe lijn heeft China meer dan 7000 kilometer aan hogesnelheidslijnen. Over drie jaar moet het netwerk zijn uitgebouwd tot 18.000 kilometer.

Vorig jaar raakte de Chinese overheid in opspraak vanwege het hsl-project. De wil om de spoorlijnen zo snel mogelijk te openen zou vaak ten koste gaan van de veiligheid.

Na een groot ongeluk met veertig doden werd de aanleg van nieuwe hsl-lijnen tijdelijk opgeschort. Ook werd de maximumsnelheid verlaagd. China zegt dat de veiligheid nu wel gegarandeerd is.

Deel deze pagina

Video

China opent langste hsl

In China wordt komende week de langste hogesnelheidslijn ter wereld geopend. Het tracé is 2298 kilometer lang. Een rit van Peking... naar Kanton duurt daardoor minder dan tien uur.

Video en Audio

  • » Abe betuigt deelneming MH17 Video Premier Abe van Japan heeft zijn deelneming betuigd met de Nederlandse slachtoffers van de...30 okt 2014, 170 keer afgespeeld
  • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 242 keer afgespeeld
  • » Haagse borstendokter vrijgesproken Video De Haagse gynaecoloog Rock G. die zich uitgaf voor borstchirurg is vrijgesproken. De fouten die hij...30 okt 2014, 753 keer afgespeeld

Meer video en audio