Extreme kou treft Rusland al vroeg

Het is extreem koud in het Russische Novosibirsk»
Het is extreem koud in het Russische Novosibirsk AFP

Delen van Rusland worden geteisterd door de ergste decemberkou in vijftig jaar. In Novosibirsk is min 40 graden Celsius gemeten en in andere delen van Siberië werd het plaatselijk zelfs kouder dan min 50. De autoriteiten hebben voor delen van Siberië de noodtoestand afgekondigd.

De scholen in het zuiden van Siberië zijn in verband met de extreme kou gesloten. Stroomkabels zijn kapot gevroren, waardoor duizenden mensen zonder elektriciteit zitten.

Slachtoffers

Bij het Baikalmeer zijn vijf vissers om het leven gekomen in een pension. Een gasfles explodeerde toen de mannen probeerden de kamer te verwarmen. Vooral in de winter sterven in Rusland dagelijks tientallen mensen doordat er bij het gebruik van onveilige apparaten brand ontstaat.

In het gebied tussen Moskou en Sint Petersburg hebben de autoriteiten wegrestaurants opgeroepen hun voorraden levensmiddelen en benzine te controleren en zo nodig aan te vullen. Er worden temperaturen van min 30 verwacht.

Sneeuw

Ook in Moskou ligt de temperatuur al ruim een week tussen de min 15 en min 20. De extreme kou duurt naar verwachting tot en met maandag. Daarna stijgt de temperatuur in Moskou tot rond het vriespunt en gaat het sneeuwen.

Volgens de statistieken zijn er tot nu toe 56 mensen overleden als gevolg van de koudegolf. Daarnaast zijn 371 mensen opgenomen in ziekenhuizen met bevriezingsverschijnselen.

Deel deze pagina

Audio

  • Rusland getroffen door extreme kou Rusland heeft dit jaar al vroeg met extreme kou te maken. In de plaats Novosibirsk is het al min 40 graden en in andere delen van... Siberie zelfs min 50. U hoort Correspondent David Jan Godfroid in Moskou.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4624 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5822 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4719 keer afgespeeld

Meer video en audio