Veel beveiliging referendum Egypte

De afgelopen weken heeft de ontwerpgrondwet in Egypte geleid tot veel onrust.»
De afgelopen weken heeft de ontwerpgrondwet in Egypte geleid tot veel onrust. AFP

In Egypte zijn zo'n 250.000 beveiligers op de been om de tweede dag van het referendum over de omstreden ontwerpgrondwet in goede banen te leiden. Bewoners van zeventien provincies mogen vandaag naar de stembus.

Vorige week zaterdag hebben kiezers in de andere tien provincies hun stem uitgebracht. Daarvan is geen officiële uitslag, maar volgens de regerende Moslimbroederschap heeft ongeveer 56 procent voor de tekst gestemd.

Onrust

In de provincies waar vandaag wordt gestemd, wonen relatief veel aanhangers van president Morsi, die de conceptwet heeft laten opstellen. Er wordt dan ook verwacht dat een meerderheid zich achter de tekst schaart.

De afgelopen weken heeft de ontwerpgrondwet in Egypte geleid tot veel onrust. Er waren demonstraties door voor- en tegenstanders. Critici vinden dat Morsi de tekst gehaast heeft laten opstellen en dat de tekst te islamitisch gekleurd is.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Enige manier om iets aan verdeeldheid Egypte te doen, is dialoog aan gaan' In Egypte wordt vandaag deel twee van het referendum gehouden. Vorige week mocht de ene helft van de bevolking zeggen of ze voor of... tegen een nieuwe grondwet is, vandaag is de andere helft aan de beurt. Al maanden is Egypte tot op het bot verdeeld over deze grondwet. U hoort Koert de Beuf. Hij vertegenwoordigt de Europese Liberalen in de Arabische Wereld.

Video en Audio

Meer video en audio