Obama naar Hawaï zonder akkoord

Obama en zijn gezin vertrekken vanuit het Witte Huis»
Obama en zijn gezin vertrekken vanuit het Witte Huis AFP

De Amerikaanse president Obama vertrekt vanavond naar zijn geboortestaat Hawaï om met zijn gezin Kerstmis te vieren. Vlak voor vertrek riep hij de Democraten en Republikeinen op snel een akkoord te sluiten over de begroting.

Eerder op de dag sprak hij met de Republikeinse leider Boehner en de Democratische senator Reid, maar concrete resultaten leverde dat overleg niet op.

Fiscal cliff

"Ik ben een optimist", zei de president over de kans op een deal. Lukt dat niet voor 1 januari, dan treden er automatisch belastingverhogingen en bezuinigingen ter waarde van 600 miljard euro in werking. Deze 'fiscal cliff' (begrotingsravijn) zou een zware rem zetten op de groei van de Amerikaanse economie. En dat op een moment dat het economisch net beter begint te gaan, onderstreepte Obama.

Hoe lang Obama op Hawaï blijft, vertelde hij niet. "Ik wens iedere Amerikaan een vrolijk Kerstfeest", zei hij. "En omdat we dit niet voor elkaar hebben gekregen, zie ik u volgende week." De Senaat en het Huis van Afgevaardigden komen donderdag 27 december weer bij elkaar.

Deel deze pagina

Video

Obama: allebei water bij de wijn doen

President Obama is voor de feestdagen vertrokken naar Hawaï, zonder dat er een akkoord is over de begroting voor 2013. Zowel... Democraten als Republikeinen moeten daarvoor water bij de wijn doen, zei Obama op een persconferentie.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 3824 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4892 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 3966 keer afgespeeld

Meer video en audio