Obama naar Hawaï zonder akkoord

Obama en zijn gezin vertrekken vanuit het Witte Huis»
Obama en zijn gezin vertrekken vanuit het Witte Huis AFP

De Amerikaanse president Obama vertrekt vanavond naar zijn geboortestaat Hawaï om met zijn gezin Kerstmis te vieren. Vlak voor vertrek riep hij de Democraten en Republikeinen op snel een akkoord te sluiten over de begroting.

Eerder op de dag sprak hij met de Republikeinse leider Boehner en de Democratische senator Reid, maar concrete resultaten leverde dat overleg niet op.

Fiscal cliff

"Ik ben een optimist", zei de president over de kans op een deal. Lukt dat niet voor 1 januari, dan treden er automatisch belastingverhogingen en bezuinigingen ter waarde van 600 miljard euro in werking. Deze 'fiscal cliff' (begrotingsravijn) zou een zware rem zetten op de groei van de Amerikaanse economie. En dat op een moment dat het economisch net beter begint te gaan, onderstreepte Obama.

Hoe lang Obama op Hawaï blijft, vertelde hij niet. "Ik wens iedere Amerikaan een vrolijk Kerstfeest", zei hij. "En omdat we dit niet voor elkaar hebben gekregen, zie ik u volgende week." De Senaat en het Huis van Afgevaardigden komen donderdag 27 december weer bij elkaar.

Deel deze pagina

Video

Obama: allebei water bij de wijn doen

President Obama is voor de feestdagen vertrokken naar Hawaï, zonder dat er een akkoord is over de begroting voor 2013. Zowel... Democraten als Republikeinen moeten daarvoor water bij de wijn doen, zei Obama op een persconferentie.

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 897 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen zich net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 79 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 287 keer afgespeeld

Meer video en audio