Sap: Kunduz verkeerd ingeschat

Jolande Sap (rechts) en Femke Halsema in gesprek»
Jolande Sap (rechts) en Femke Halsema in gesprek ANP

Voormalig partijleider Sap van GroenLinks heeft onderschat hoe gevoelig de steun voor de politietrainingsmissie in Kunduz zou liggen binnen de eigen partij.

Dat zegt zij in de Volkskrant, in het eerste interview sinds haar aftreden eerder dit jaar. "Kunduz hebben we fout ingeschat", geeft Sap toe. "Maar op het moment leek het niet zo ingewikkeld. Het was ons voorstel, de missie stond in het verkiezingsprogramma. Niets wees erop dat de weerstand in de partij zo heftig zou worden."

Geen goede timing

Met de steun aan de missie in Afghanistan startte Sap, die Femke Halsema enkele weken daarvoor was opgevolgd, begin 2011 gelijk al met een groot politiek probleem. Dat was geen goede timing, zegt zij over het moment waarop zij het stokje van Halsema overnam.

Het verzet binnen de eigen partij was met name zo hevig omdat zij een deal sloot met het minderheidskabinet van VVD en CDA dat werd gedoogd door de PVV. "Als we puur strategisch hadden gedacht, hadden we er überhaupt niet aan moeten beginnen", blikt Sap terug.

Verkiezingen

GroenLinks verloor bij de verkiezingen van afgelopen september ruim de helft van de zetels in de Tweede Kamer: van tien naar vier. Aanvankelijk wilde Sap doorgaan als fractievoorzitter, maar in oktober dwong de partijtop haar te vertrekken.

Deel deze pagina

Audio

  • Sap: ongelukkig getimed en strategisch verkeerde keuze Dat zegt oud-GroenLinks-leider Jolanda Sap in de Volkskrant over het aftreden van Femke Halsema en de steun van de partij voor de... Kunduz-missie. Ze is niet de enige politicus die vandaag kritisch terug kijkt op het afgelopen jaar. U hoort politiek verslaggever Margreeth Boer.

Video en Audio

Meer video en audio