Verbeek tekent handvest niet

Gertjan Verbeek»
Gertjan Verbeek NOS

Gertjan Verbeek heeft geen zin om de verscherpte gedragscode te ondertekenen die de KNVB aan alle clubs heeft gestuurd.

De hoofdtrainer van AZ vindt het plan van de bond om de huidige regels strenger te gaan naleven "complete onzin".

Dat zei Verbeek na de wedstrijd van AZ tegen FC Twente voor de camera van de NOS.

Dubieus

"Het blijft altijd dubieus. Je moet gewoon zeggen: je mag niet meer protesteren. Niet: alleen functioneel. Want wat is functioneel?"

Verbeek vervolgt: "Nu wordt de ene trainer naar de tribune gestuurd en de andere niet, dat heeft alleen maar te maken met naam en faam. Dit zorgt voor onduidelijkheid. Ik ben dan ook niet van zins dit te ondertekenen."

De KNVB heeft alle clubs verzocht om de gedragscode te laten ondertekenen door de aanvoerder, hoofdtrainer en directeur.

Belachelijke actie

Verbeek repte van "een belachelijke actie". Hij haalde hard uit naar de KNVB-topmannen Michael van Praag en Bert van Oostveen.

Van Praag liet zich onlangs zeer kritisch uit over trainer Michel Vonk van Sparta Rotterdam, terwijl Van Oostveen botste met oud-bondscoach Bert van Marwijk over de fitheid van Oranje tijdens het EK.

"Over respect en gedragsregels gesproken, moet je eens kijken hoe zij naar buiten komen. Als de twee grootste voetbalbazen van Nederland zich al niet aan de gedragscode houden, moeten zij ons daar dan op wijzen? Ze mogen van mij allerlei regels bedenken, maar dan moeten ze die ook strikt naleven. Niet bij de een wel en de ander niet."

CBV

Diverse partijen hebben zich achter de verscherpte gedragscode geschaard, waaronder de Coaches Betaald Voetbal (CBV). Verbeek is geen lid van die belangenvereniging.

Andere trainers lieten zich vrijdag heel wat milder uit over de KNVB-plannen. "Ik vind het best goed dat de KNVB hier wat scherper op toeziet", zei PSV-trainer Dick Advocaat. "Maar ik vind dat de trainers zich heel netjes gedragen."

Feyenoord-trainer Ronald Koeman benadrukt dat emotionele reacties bij de sport horen. "Als je dat op een correcte wijze doet, is dat geen probleem. Ik zal dat ook blijven doen", aldus Koeman.

Deel deze pagina

Video Reactie

"Wie controleert Van Oostveen dan?"

Gertjan Verbeek heeft geen zin om de verscherpte gedragscode te ondertekenen die de KNVB aan alle clubs heeft gestuurd. De... AZ-trainer vindt het plan van de bond om de huidige regels strenger te gaan naleven "complete onzin". Daarbij haalt hij het voorbeeld aan van Bert van Oostveen, die volgens Verbeek in een interview met Voetbal International oud-bondscoach Bert van Marwijk "een trap na gaf". "Dat vind ik respectloos", was de duidelijke mening van Verbeek.

Video en Audio

  • » CL: Bate Borisov - Sjachtar Donetsk Video De samenvatting van de Champions League-wedstrijd Bate Borisov en Sjachtar Donetsk in het seizoen...21 okt 2014, 4641 keer afgespeeld
  • » CL: Chelsea - Maribor Video De samenvatting van de Champions League-wedstrijd Chelsea en Maribor in het seizoen 2014/2015.21 okt 2014, 5447 keer afgespeeld
  • » Van Rhijn: erg groot krachtsverschil Video Een interview met Ajax-speler Ricardo van Rhijn na de 3-1 nederlaag uit bij Barcelona in de...21 okt 2014, 2273 keer afgespeeld

Meer video en audio