Sabir K. mag worden uitgeleverd

Handboeien»
Handboeien NB77 / Flickr creative commons by-nc-nd

De Nederlandse terreurverdachte Sabir K. mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Minister Opstelten heeft daarvoor toestemming gegeven in een brief aan het Openbaar Ministerie.

De advocaat van Sabir K. zegt dat K. de uitlevering gaat aanvechten.

In april bepaalde de Hoge Raad al dat de terreurverdachte mag worden uitgeleverd. De advocaat van K. spant nu een kort geding aan tegen minister Opstelten. Dat is de laatste mogelijkheid voor K. om de uitlevering tegen te houden.

Aanslagen

De VS wil K. vervolgen voor het beramen van aanslagen voor al-Qaida. Hij zou in 2010 een zelfmoordaanslag hebben voorbereid op een Amerikaanse militaire basis in Afghanistan.

Drie jaar eerder zou hij ook al een aanslag op het kamp hebben willen plegen.

Marteling

K. werd in 2010 opgepakt in Pakistan en naar eigen zeggen acht maanden lang zijn gemarteld. Hij zegt dat de Amerikanen daar de hand in hebben gehad. Volgens zijn advocaat lijdt K. hierdoor aan een posttraumatische stressstoornis.

In april vorig jaar zette Pakistan hem op het vliegtuig naar Nederland waar hij werd aangehouden. Er lag al ruim drie maanden een arrestatiebevel van de Amerikanen.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Oekraïens leger herovert vliegveld Video Het Oekraïense leger heeft de daad bij het woord gevoegd. Voor het eerst is er op beperkte schaal...15 apr 2014, 643 keer afgespeeld
  • » Nog geen akkoord zorg Video Op het ministerie van volksgezondheid zitten op dit moment de coalitiepartijen PvdA en VVD en...15 apr 2014, 2692 keer afgespeeld
  • » Landelijk referendum vanaf 2015 mogelijk Video Een landelijk referendum. Vanaf volgend jaar kan dat in Nederland. De Eerste Kamer heeft ermee...15 apr 2014, 3034 keer afgespeeld

Meer video en audio