VN-helikopter Sudan neergehaald

Een VN-helikopter in deelstaat Jonglei»
Een VN-helikopter in deelstaat Jonglei Verenigde Naties

De VN-missie in Zuid-Sudan zegt dat het Zuid-Sudanese regeringsleger een VN-helikopter heeft neergehaald. Daarbij zijn de vier bemanningsleden omgekomen. Het toestel had geen passagiers aan boord.

Het Zuid-Sudanese leger spreekt de beschuldiging tegen. Rebellen van een guerrillabeweging zouden de helikopter hebben neergeschoten.

VN-chef Ban Ki-moon heeft het neerschieten van "de duidelijk gemarkeerde" VN-helikopter veroordeeld. Hij wil dat de regering van Zuid-Sudan onmiddellijk een onderzoek begint om de daders te vinden. Ook wil hij dat het land maatregelen neemt om dit soort incidenten te voorkomen.

Jonglei

De helikopter werd neergehaald tijdens een verkenningsvlucht boven de deelstaat Jonglei, in het oosten van het land. Eerst werd gedacht dat de helikopter was neergestort.

De VN-vredesmissie in Zuid-Sudan, UNMISS, adviseert de regering over vrede en veiligheid. Zuid-Sudan scheidde zich na een jarenlange bloedige oorlog in 2011 af van Sudan.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Politie zoekt ouders gedumpte baby Video De politie in Amsterdam gaat langs de deur bij ouders van honderden pasgeboren meisjes. Ze zoeken...31 okt 2014, 385 keer afgespeeld
  • » Vrijdaggebed kan weer op de Tempelberg Video Palestijnen in Jeruzalem mogen de Tempelberg weer op voor het vrijdaggebed. De heilige plek werd...31 okt 2014, 80 keer afgespeeld
  • » Burkina Faso weer onrustig Video Nieuwe demonstraties in Burkina Faso. Vandaag eisen demonstranten in de hoofdstad Ouagadougou...31 okt 2014, 238 keer afgespeeld

Meer video en audio