'Bewapende agenten op scholen'

Er werd geprotesteerd tijdens de persconferentie van de Amerikaanse wapenlobby NRA»
Er werd geprotesteerd tijdens de persconferentie van de Amerikaanse wapenlobby NRA  

In elke Amerikaanse school moet na de kerstvakantie een gewapende agent of bewaker aanwezig zijn. Alleen zo kunnen gestoorden als Adam Lanza worden gestopt. Dit zei de voorzitter van de Amerikaanse vuurwapenlobby NRA in een reactie op het bloedbad vorige week in Newtown.

Voorman Wayne LaPierre legde de verantwoordelijkheid voor het bloedbad in de eerste plaats bij de overheid, die politici, rechtbanken, vliegvelden en sportstadions goed beveiligt, maar kinderen op scholen onbeschermd laat.

16.000 moorden

LaPierre beschuldigde ook de entertainment-industrie, die de jeugd met gewelddadige spelletjes, films en muziekvideo's zou vergiftigen. De gemiddelde Amerikaan van 18 jaar heeft al 16.000 moorden gezien, zei hij.

Verder kregen de media er van langs. Die verspreiden volgens de NRA ten onrechte het idee dat vrije vuurwapenverkoop dit soort incidenten veroorzaakt.

Bad guy

Hij riep ouders met kinderen op school op om zelf hun verantwoordelijkheid te nemen. De enige manier om een "bad guy" met een wapen te stoppen, is om een "good guy" met een wapen op hem af te sturen, zei hij.

Hij wil daarom dat scholen, ouders, politie en andere betrokkenen nog voordat de scholen na de kerstvakantie weer opengaan een beveiligingsplan opstellen. In die plannen moet plaats zijn voor de aanstelling van bewapende politieagenten of bewakers.

LaPierre zei dat er miljoenen gepensioneerde agenten, brandweermensen en militairen zijn, die hierbij graag willen helpen. Ze kunnen gebruikmaken van instructeurs en opleidingsprogramma's, die de NRA ter beschikking stelt.

Demonstranten

De persconferentie van de NRA werd tweemaal onderbroken door demonstranten. "De NRA doodt onze kinderen", schreeuwden ze en ze lieten een spandoek zien met dezelfde tekst.

Na het bloedbad in Newtown werd de NRA fel bekritiseerd, net als na eerdere schietincidenten op Amerikaanse scholen. De NRA is tegen inperking van de vuurwapenverkoop in de VS.

De NRA steekt veel geld in campagnes van politici, om zijn belangen veilig te stellen. Bijna de helft van de Amerikaanse congresleden kreeg geld van de NRA.

Deel deze pagina

Audio

 • NRA in de tegenaanval na Newtown In de Verenigde Staten wordt vandaag stilgestaan bij het drama in Newtown dat een week geleden gebeurd is. Op verschillende... plaatsen werd om half vier Nederlandse tijd een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van afgelopen vrijdag. De Amerikaanse wapenlobby, de NRA, verbreekt ondertussen de stilte over de schietpartij. De club beloofde al om bij te dragen aan het voorkomen van dit soort drama's en vanmiddag gaf de organisatie een persconferentie, waarin ze in de tegenaanval ging. Correspondent Jacqueline Eckman in Washington.

Video

In Amerika zijn de slachtoffers herdacht van de schietpartij op een basisschool in Newtown. Juist vandaag... verbrak de National Rifle Association, Amerika's belangrijkste wappenlobby, een week lang stilzwijgen. Hun oplossing is helder voor het voorkomen dit soort bloedbaden: nog meer bewaking, nog meer wapens. Correspondent Wouter Zwart is in Washington.

 • 'Wapenverkoop is afgelopen tot een record geschoten in VS'

  In Amerika zijn de slachtoffers herdacht van de schietpartij op een basisschool in Newtown. Juist vandaag... verbrak de National Rifle Association, Amerika's belangrijkste wappenlobby, een week lang stilzwijgen. Hun oplossing is helder voor het voorkomen dit soort bloedbaden: nog meer bewaking, nog meer wapens. Correspondent Wouter Zwart is in Washington.

 • NRA: meer gewapende bewaking op school

  Meer politie en meer gewapende bewaking op school. Met die oplossing komt Amerika's belangrijkste wapenlobby... om grote schietpartijen zoals vorige week in Newtown te voorkomen. De National Rifle Association gaf bij hoge uitzondering een persconferentie en verbrak daarmee na een week het stilzwijgen.

 • Obama: help mij Amerika veiliger te maken

  President Obama heeft de Amerikaanse bevolking opgeroepen om zich in te zetten voor de veiligheid in hun... land. Op veel plaatsen in Amerika is vandaag het schietdrama van vorige week in Newtown herdacht. De toespraak van Obama is in het Engels en is niet ondertiteld.

 • Schietdrama Newtown herdacht in VS

  In Amerika zijn de slachtoffers herdacht van de schietpartij op een basisschool in Newtown. Een week geleden... schoot een man daar 20 kinderen en zes volwassenen dood.

Video en Audio

Meer video en audio