Verblijfsvergunning Mauro komt er

Volgens Teeven voldoet Mauro aan de voorwaarden van het kinderpardon»
Volgens Teeven voldoet Mauro aan de voorwaarden van het kinderpardon ANP

Het kabinet heeft de criteria bekendgemaakt voor het zogeheten kinderpardon. Staatssecretaris Teeven denkt dat ook de uitgeprocedeerde Angolese asielzoeker Mauro Manuel aan de voorwaarden voldoet en dus een verblijfsvergunning zal krijgen.

Teeven verwacht dat zo'n 800 kinderen van de regeling profiteren en ook een aantal van hun familieleden. Over het kinderpardon waren al afspraken gemaakt in het regeerakkoord.

Het gaat om asielkinderen die vóór hun 18e verjaardag ruim vijf jaar in Nederland verblijven, zonder zicht op een vergunning. Verder komt er een nieuwe regeling die moet voorkomen dat in de toekomst opnieuw discussie ontstaat over deze groep kinderen. Volgens Teeven wordt het dan mogelijk om objectief te toetsen of de overheid een vergunning moet verlenen op grond van langdurig verblijf.

Illegaliteit

Het kabinet heeft verder het plan uitgewerkt om illegaliteit strafbaar te stellen. Mensen die illegaal in Nederland zijn, begaan in de toekomst een overtreding en de straf daarop is een geldboete. Als de boete niet wordt betaald, is vervangende hechtenis mogelijk.

Mensen die om humanitaire redenen een illegaal helpen, zijn niet strafbaar.

Deel deze pagina

Audio

  • Rutte: we straffen om te ontmoedigen Gezinnen met minderjarige kinderen mogen niet op straat worden gezet van de rechter. Deze gezinnen moeten, zolang zij in Nederland... zijn, een plek krijgen om te wonen. Michiel Breedveld sprak over dit onderwerp met premier Mark Rutte, maar eerst had hij een heel andere vraag voor hem.
  • Teeven: illegaliteit strafbaar stellen Het abinet wil een streng en rechtvaardig asielbeleid gaan voeren. Zij hoopt dit te bereiken met nieuwe plannen voor het... kinderpardon en het strafbaar stellen van illegaliteit. Het pardon geldt voor jonge asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland zijn geweest. Een rechtvaardig beleid meent staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie. Streng is hij voor illegalen; die kunnen een boete krijgen tot 3500 euro en een dwingend inreisverbod.
  • Fritsma (PVV): generaal pardon is gekkenwerk Het kabinet heeft de criteria bekendgemaakt voor het zogeheten kinderpardon. Teeven verwacht dat zo'n 800 kinderen van de regeling... profiteren en ook een aantal van hun familieleden. Over het kinderpardon waren al afspraken gemaakt in het regeerakkoord. U hoort kamerleden Sharon Gesthuizen van de SP en Sietse Fritsma van de PVV over deze nieuwe regeling.

Video

Teeven: verblijfsvergunning voor Mauro

Het kinderpardon gaat voor ongeveer 800 kinderen en hun gezinsleden een permanente vergunning opleveren. Staatssecretaris Teeven... heeft de criteria bekendgemaakt waar kinderen aan moeten voldoen. Dat kan ook voor de Angolese jongen Mauro positief uitpakken.

Video en Audio

Meer video en audio