Maya's bezetten steden in Mexico

Leden van Zapatistische Leger van Nationale Bevrijding»
Leden van Zapatistische Leger van Nationale Bevrijding AFP

Duizenden Maya's die zijn aangesloten bij het Zapatistische Leger van Nationale Bevrijding (EZLN) hebben drie steden in het zuiden van Mexico bezet. Vroeg in de ochtend trokken ze San Cristóbal, Ocosingo en Las Margaritas in de staat Chiapas binnen.

In Mexico wordt verwacht dat de leider van het EZLN, de legendarische subcomandante Marcos, in een van de drie plaatsen de Maya's zal toespreken. Met het binnenvallen van de steden negeren de strijders het doemscenario over het einde van de wereld en vieren ze het aanbreken van een nieuw tijdperk in de Maya-jaartelling.

Het EZLN kwam op 1 januri 1994 in opstand tegen de Mexicaanse overheid. Het guerrillaleger, dat alleen over houten geweren beschikte, streefde naar een autonoom Maya-gebied. In een groot deel van de deelstaat Chiapas hebben de Zapatistas de macht, zonder dat het Mexicaanse leger ingrijpt.

Deel deze pagina

Audio

  • Terugblik op het einde der wereld dat niet kwam Het einde van de Maya-kalender zorgt voor flinke opschudding. En het betekent niet eens het eind van de wereld. Of wel? Overal ter... wereld verzamelden zich doemdenkers op een veilige plek. Of het nu het Franse dorp Bugarach is, of het zuiden van Mexico. Of bijvoorbeeld in Hilversum.
  • Misschien vergaat de wereld om 18.00 uur De eerste landen hebben het einde van de wereld zonder problemen doorstaan. In Nieuw-Zeeland is het inmiddels al weer 22 december... geworden, dus daar kunnen ze opgelucht ademhalen. Toch zijn er mensen die denken dat om zes uur vanavond Nederlandse tijd de wereld alsnog vergaat; als het in Mexico 11.00 uur is en de cyclus van de Maya-kalender afloopt. Correspondent Cees Zoon in Mexico.
  • Geen grote groepen doemdenkers naar Bugarach gekomen De bezorgdheid in het Franse dorp Bugarach heeft plaatsgemaakt voor opluchting. Er was geen massale toestroom van fanatieke... doemdenkers. En dus is het tijd voor feest.

Video en Audio

Meer video en audio