Gevolgen Newtown overal voelbaar

Verdriet na de schietpartij op een basisschool in Connecticut»
Verdriet na de schietpartij op een basisschool in Connecticut AFP

Door Simone Tukker, bureau Washington

De schietpartij op een basisschool in Connecticut houdt de Amerikaanse politiek in zijn greep. President Obama beloofde woensdagmiddag dat hij uiterlijk eind januari met plannen komt om het wapengeweld terug te dringen. En de National Rifle Association (NRA), de grootste wapenlobbyist in de VS, houdt vandaag een speciaal ingelaste persconferentie.

De gevolgen van de schietpartij zijn ook buiten de politieke wereld te merken. Zo staat de Amerikaanse wapenindustrie op zijn kop: de schietpartij pakt voor de handel zowel positief als negatief uit.

Meer wapens verkocht

In de dagen na de schietpartij zagen wapenwinkels de omzet aanzienlijk stijgen. Er gingen vooral veel semi-automatische wapens over de toonbank. De eerste pleidooien voor een verbod op die zware wapens waren voor veel Amerikanen de reden om juist nu zo'n wapen aan te schaffen. Vooral de AR-15 die de schutter in Connecticut gebruikte, is populair.

De NRA kreeg de afgelopen week veel kritiek, maar zegt zelf dat het ledenaantal enorm is toegenomen. Sinds de schietpartij zouden per dag zo'n 8000 nieuwe leden zich aanmelden.

Dalende aandelen

Hoewel de verkoop van wapens steeg, kregen de fabrikanten het op de beurs zwaar te verduren. De aandelen van Smith & Wesson en Sturm Ruger, Amerika's belangrijkste wapenfabrikanten, daalden sinds de schietpartij 9 en 8 procent in waarde.

Bedrijven die investeren in de wapenindustrie voelen de sociale druk toenemen. Zo kondigde het Amerikaanse investeringsbedrijf Cerberus kort na de schietpartij aan dat het zijn vuurwapenfabrikant de Freedom Group gaat verkopen.

Kogelvrije rugzakjes

Een ondernemer in Salt Lake City speelt handig in op de nasleep van het bloedbad. Zijn kogelvrije rugzakjes voor scholieren blijken een gat in de markt.

Het bedrijf Amendment II zag de verkoop verdrievoudigen. De rugzak is er in een prinsessen- en een superheldenuitvoering en kost zo'n 300 dollar.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Winst AkzoNobel fors gestegen Video De winst van verffabrikant AkzoNobel is in het derde kwartaal fors gestegen. In 2013 maakte het...21 okt 2014, 1352 keer afgespeeld
  • » Autobom van IS ontploft in Kobani Video Koerdische bronnen zeggen dat IS-strijders een vrachtwagen vol explosieven hebben laten ontploffen...21 okt 2014, 7317 keer afgespeeld
  • » NOS Nieuws in 60 seconden (11:45) Video Een kort overzicht van het belangrijkste nieuws van dit moment.21 okt 2014, 1763 keer afgespeeld

Meer video en audio