Meer opvang asielzoekers nodig

Een inmiddels gesloten asielzoekerscentrum in het Brabantse Dongen»
Een inmiddels gesloten asielzoekerscentrum in het Brabantse Dongen ANP

Er zijn meer opvangplekken voor asielzoekers nodig dan waarmee het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) rekening had gehouden. In de afgelopen maanden is het aantal asielzoekers in de opvang niet verder afgenomen. Dat laat staatssecretaris Teeven in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Er blijken voornamelijk extra plekken nodig te zijn voor uitgeprocedeerde gezinnen met minderjarige kinderen en voor asielzoekers uit Somalië. Maar ook het kinderpardon leidt volgens Teeven tot behoefte aan extra opvangplekken.

Gezinnen met minderjarige kinderen mogen niet op straat worden gezet van de rechter. De gezinnen moeten zolang zij nog in Nederland zijn, in opvang blijven. Door de kinderpardonregeling kunnen nu meer van die gezinnen aanspraak maken op een verblijf in Nederland. Dat vertraagt de uitstroom uit de gezinslocaties nog eens extra.

Mogadishu

De instroom van asielzoekers uit Somalië naar Nederland is hoog, aldus Teeven. De staatssecretaris heeft recent besloten dat vliegen op de Somalische stad Mogadishu weer kan omdat de situatie daar veiliger is geworden. Dat betekent dat veel Somaliërs hier niet mogen blijven, maar wel een tijd in de opvang zitten.

Het COA benadert sinds deze week weer gemeenten met het verzoek om de opvangcentra in hun gemeenten toch open te laten of te heropenen.

Deel deze pagina

Audio

  • Rutte: we straffen om te ontmoedigen Gezinnen met minderjarige kinderen mogen niet op straat worden gezet van de rechter. Deze gezinnen moeten, zolang zij in Nederland... zijn, een plek krijgen om te wonen. Michiel Breedveld sprak over dit onderwerp met premier Mark Rutte, maar eerst had hij een heel andere vraag voor hem.

Video en Audio

  • » Recordaantal bezoekers voor Sail in Kampen Video Een recordaantal bezoekers voor het paasevenement Sail in Kampen. Ongeveer 70.000 mensen kwamen...19 apr 2014, 4913 keer afgespeeld
  • » Boko Haram eist bomaanslag op Video De islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft de bomaanslag op een busstation in de Nigeriaanse...19 apr 2014, 906 keer afgespeeld
  • » Pasen in Zwolle kleurt blauw Video Zwolle beleeft een bijzondere Pasen, want PEC Zwolle speelt de bekerfinale, tegen Ajax, in...19 apr 2014, 2638 keer afgespeeld

Meer video en audio