'Monti biedt Napolitano ontslag aan'

Premier Mario Monti»
Premier Mario Monti EPA

De Italiaanse premier Mario Monti zal naar verwachting vanavond zijn ontslag indienen bij president Giorgio Napolitano. Enkele weken geleden verloor zijn kabinet de steun van een meerderheid in het parlement. Toen is afgesproken dat hij zou terugtreden zo gauw de begroting zou zijn aangenomen. Naar verwachting keurt de Kamer deze later op de dag goed.

Monti zal demissionair aanblijven tot de verkiezingen, die in de tweede helft van februari worden verwacht.

Volgende termijn

Zondagochtend geeft hij een persconferentie waarin hij zijn toekomstplannen zal bekendmaken. Naar verwachting is hij beschikbaar voor een volgende termijn als premier. Achter de schermen is een coalitie van middenpartijen al weken druk in de weer om de kandidatuur van Monti te steunen en voor te bereiden.

Oud-premier Silvio Berlusconi heeft vanochtend op televisie veel kritiek geuit op zijn opvolger Monti: "De technocraten - van Monti's regering - hebben alleen maar gebogen voor de verzoeken van de EU en vooral voor die van de `Duitse' EU en die van Noord-Europa".

Deel deze pagina

Video

'Monti gaat zijn ontslag aanbieden'

Premier Mario Monti van Italië zal waarschijnlijk vanavond het ontslag aanbieden van zijn regering. Dat hebben mensen binnen zijn... partij gezegd tegen de Italiaanse media.

Video en Audio

Meer video en audio