Slachtoffers Faro eisen openheid

Deze mensen hebben het vliegongeluk in 1992 overleefd»
Deze mensen hebben het vliegongeluk in 1992 overleefd ANP

Slachtoffers van de vliegramp in het Portugese Faro, vandaag precies 20 jaar geleden, hebben het rijk voor de rechter gedaagd. Ze eisen openheid over wat er destijds precies is gebeurd. Volgens de slachtoffers heeft de Raad voor de Luchtvaart destijds bewust informatie achtergehouden.

Bij de ramp kwamen 56 mensen om het leven en raakten 106 mensen zwaargewond. Over de oorzaak van het ongeluk werden onderzoekers het niet eens. Portugese onderzoekers trokken andere conclusies dan Nederlandse. Nabestaanden hebben uiteindelijk zelf een onderzoek laten instellen. Dat rapport verscheen vorig jaar.

Te harde zijwind

In het rapport staat dat uit analyse van de zwarte dozen blijkt dat de piloten veel fouten hebben gemaakt. Tot vijf keer toe hadden ze volgens internationale vliegregels de landing moeten afbreken, maar deden ze dat niet.

In de dagvaarding valt te lezen dat de landingsbaan onder water stond, de zijwind te hard was om te landen en het vliegtuig niet de voorgeschreven route volgde. Ook kwam het te schuin op de baan aangevlogen en werd het gas te vroeg dichtgedraaid.

Vanmiddag worden de slachtoffers van de vliegramp in de Sint Jansbasiliek in het Noord-Hollandse Laren herdacht. In de kerk staat de officiële glazen gedenkplaat met daarop de namen van de slachtoffers.

Deel deze pagina

Video

Vliegramp Faro herdacht

Vanmiddag wordt in Laren de vliegramp in het Portugese Faro herdacht. Daarbij kwamen 20 jaar geleden 56 mensen om het leven.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 5648 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 7022 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5780 keer afgespeeld

Meer video en audio