Nieuwe dag bij Maya's begonnen

Kinderen in Taiwan tellen vol spanning af tot het "einde der tijden"»
Kinderen in Taiwan tellen vol spanning af tot het "einde der tijden" AFP

In Mexico en Guatemala is de eerste dag van de nieuwe Maya-tijdcyclus begonnen. Duizenden mensen hebben zich bij Maya-tempels in verschillende plaatsen verzameld om het einde der tijden mee te maken. Vooralsnog blijft de apocalyps echter uit.

Op diverse archeologische plekken houden mensen een nachtwake en bereiden ze zich voor op de zonsopgang. Zo zijn in Ek Balam in Zuidoost-Mexico zo'n tweeduizend doemdenkers bijeen.

Veel toeristen

Ook elders in de wereld verzamelen zich vandaag mensen die geloven dat met het aflopen van de Maya-kalender het eind van de wereld voor de deur staat. Zo trekt het Franse Pyreneeëndorp Bugarach, dat volgens de overlevering bij de apocalyps wordt gespaard, meer toeristen dan normaal.

Voorlopig is er overigens nog nergens op de wereld iets gebeurd dat op het einde der tijden wijst. In Nieuw-Zeeland, waar 21 december al bijna voorbij is, verschenen berichten op sociale media als: "De wereld bestaat nog steeds. Met vriendelijke groet, Nieuw-Zeeland."

Deel deze pagina

Video

Grote ceremonie voor einde Mayakalender

Met een indrukwekkende ceremonie werd in Guatemala het einde van de Mayakalender ingeluid. Midden tussen de tempels van de oeroude... Maya-stad Tikal. In Guatemala wordt het einde van de kalender niet als einde der tijden gezien, maar als het begin van een nieuw tijdperk.

Audio

  • Misschien vergaat de wereld om 18.00 uur De eerste landen hebben het einde van de wereld zonder problemen doorstaan. In Nieuw-Zeeland is het inmiddels al weer 22 december... geworden, dus daar kunnen ze opgelucht ademhalen. Toch zijn er mensen die denken dat om zes uur vanavond Nederlandse tijd de wereld alsnog vergaat; als het in Mexico 11.00 uur is en de cyclus van de Maya-kalender afloopt. Correspondent Cees Zoon in Mexico.
  • Geen grote groepen doemdenkers naar Bugarach gekomen De bezorgdheid in het Franse dorp Bugarach heeft plaatsgemaakt voor opluchting. Er was geen massale toestroom van fanatieke... doemdenkers. En dus is het tijd voor feest.

Video en Audio

  • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 8974 keer afgespeeld
  • » Iedereen is 1 in Rotterdam Video In Rotterdam hebben zo'n tweehonderd mensen meegelopen in een tocht voor de eenheid. Ze willen...30 okt 2014, 412 keer afgespeeld
  • » OM eist 20 jaar cel voor vergiftigen van echtgenoten Video De vrouw ontving na de dood van beide mannen ook geld uit hun levensverzekering.30 okt 2014, 412 keer afgespeeld

Meer video en audio