Verhagen: gedogen inschattingsfout

 »
  ANP

Oud-CDA-leider Verhagen zegt dat hij zich heeft verkeken op de gevolgen voor zijn partij van de samenwerking met Geert Wilders. "Ik heb verkeerd ingeschat dat de gedoogconstructie zou worden uitgelegd als één regering met de PVV", zegt hij in de Volkskrant.

Verhagen was in 2010 een van de architecten van de gedoogconstructie met de PVV en werd vicepremier in het kabinet-Rutte I. Volgens hem ging de samenwerking tegen zijn gevoel in en kon van een 'gewone' regering met de PVV dan ook geen sprake zijn.

De oud-minister zegt dat hij echter niet voorzag dat ook een gedoogconstructie op zo veel verzet zou stuiten. "Ik heb niet voorzien dat de scheiding tussen regeren en gedogen onvoldoende zichtbaar zou zijn voor de buitenwacht."

Terugtrekken

Verhagen zegt ook dat hij er al maanden voor de landelijke verkiezingen in 2010 bij Jan Peter Balkenende op aandrong zich terug te trekken als CDA-leider. Na de nederlaag van het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen zou hij tegen de toenmalige premier hebben gezegd: "Joh, je hebt zo veel betekend, doe het jezelf niet aan."

Hij denkt dat Balkenende toen op het punt stond te stoppen, maar dat het gelijktijdige vertrek van SP-leider Kant dat voorkwam. "Dat gaf een dynamiek en maalstroom in de media: ik denk dat Jan Peter daar geen zin in had." Uiteindelijk, nadat het CDA 20 Kamerzetels had verloren, trad Balkenende alsnog terug.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Oekraïne zit volledig aan de grond Video Een verscheurd Oekraïne kiest morgen een nieuw parlement. Ondanks een wapenstilstand, laaien in het...25 okt 2014, 12 keer afgespeeld
  • » Open huis Radio Kootwijk Video Het heeft bijna 5 jaar geduurd, de restauratie van het hoofdgebouw van oud-zendstation Radio...25 okt 2014, 25 keer afgespeeld
  • » Tunesië stemt na de lente Video Morgen zijn er verkiezingen in het land waar de Arabische Lente begon, Tunesië. Het enige land ook...25 okt 2014, 132 keer afgespeeld

Meer video en audio