Taakstraffen brand Chemie-Pack

Brandweermannen blussen de brand bij Chemie-Pack in januari vorig jaar»
Brandweermannen blussen de brand bij Chemie-Pack in januari vorig jaar ANP

De rechtbank in Breda heeft taakstraffen opgelegd aan de leiding van Chemie-Pack in Moerdijk. De directeur en de veiligheidscoördinator hebben van de rechter beiden 240 uur opgelegd gekregen, een productieleider is veroordeeld tot 180 uur. Ook kregen de drie een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar met een proeftijd van twee jaar. Tegen hen waren onvoorwaardelijke celstraffen tot vier jaar geëist.

Volgens de rechtbank is de directie schuldig aan de grote brand bij het bedrijf, bijna twee jaar geleden.

Onvoorzichtig

De leiding heeft risico's onvoldoende ingeschat en is erg onvoorzichtig geweest, vindt de rechter. De rechtbank acht hen niet schuldig aan opzettelijke brandstichting. Mede omdat niemand bij de brand is omgekomen, hoeven ze niet de cel in.

Het Openbaar Ministerie is er tevreden mee dat de leiding verantwoordelijk is gesteld voor de brand, maar het OM vindt de zaak te ernstig voor alleen taakstraffen. Het OM gaat daarom in hoger beroep.

Vier ton boete

Chemie-Pack moet van de rechter ook een boete betalen van 400.000 euro. Er was door het Openbaar Ministerie een miljoen geëist.

Chemie-Pack brandde bijna twee jaar geleden tot de grond toe af. Niemand raakte gewond, maar de schade aan het milieu was groot. Die wordt geschat op ruim 70 miljoen euro.

Deel deze pagina

Video

  • video 'Leiding Chemie-Pack is onvoorzichtig geweest' Drie leidinggevenden van Chemie-Pack in Moerdijk krijgen een taakstraf en een voorwaardelijke... gevangenisstraf. Ook mogen ze twee jaar lang hun vak niet uitoefenen.
  • video Leidinggevenden Chemie-Pack hoeven niet te zitten Drie leidinggevenden van Chemie-Pack hoeven niet de gevangenis in. De rechter gaf ze een taakstraf en... voorwaardelijke celstraf. Ook mogen ze 2 jaar lang hun vak niet uitoefenen. Het Openbaar Ministerie had onvoorwaardelijke celstraffen van drie en vier jaar geëist.

Audio

  • Geen celstraf voor directie Chemie-Pack Geen celstraf, maar taakstraf voor de directie van Chemie-Pack uit Moerdijk. De rechtbank acht bewezen dat de drie mannen schuldig... zijn aan het uitbreken van de grote brand op 5 januari 2011. Zij stonden toe dat hun medewerkers overtredingen begingen en op de binnenplaats werden door ruimtegebrek zeer gevaarlijke stoffen opgeslagen die in speciale ruimtes bewaard dienden te worden. Het Openbaar Ministerie had tot vier jaar cel geëist. Persrechter Kees Wallis.
  • Karin Alberts: taakstraffen leiding Chemie-Pack voor brand door schuld De rechtbank in Breda heeft taakstraffen opgelegd aan de leiding van Chemie-Pack in Moerdijk. De directeur en de... veiligheidscoördinator hebben van de rechter beiden 240 uur opgelegd gekregen, een productieleider is veroordeeld tot 180 uur. Tegen hen waren celstraffen tot vier jaar geëist. U hoort verslaggever Karin Alberts bij de rechtbank in Breda.
  • Persofficier: leidinggevenden hebben loopje genomen met vergunningen De directie van Chemie-Pack is tot taakstraffen veroordeeld. Zij zijn verantwoordelijk voor het uitbreken van de brand in Moerdijk,... bijna twee jaar geleden. Het Openbaar Ministerie had celstraffen tot vier jaar geëist. De persofficier heeft al laten weten in hoger beroep te zullen gaan. Persrechter Wallis legt uit waarom de rechtbank heeft besloten géén celstraffen op te leggen.

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 448 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 28 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 134 keer afgespeeld

Meer video en audio