Republikein trekt eigen plan in

John Boehner, de leider van de Republikeinen in het Huis»
John Boehner, de leider van de Republikeinen in het Huis AFP

De Republikeinse leider John Boehner heeft zijn voorstel voor een belastingverhoging voor de allerrijksten moeten intrekken. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden kreeg niet genoeg steun van zijn partijgenoten.

Boehner wilde akkoord gaan met een belastingverhoging voor Amerikanen die meer dan een miljoen dollar per jaar verdienen, in ruil voor onder meer een verzachting op de bezuinigingen op het defensiebudget.

Boehner legde dit plan al eerder voor aan president Obama, maar die vond het onvoldoende ver gaan. De Democraat Obama wil Amerikanen met een salaris vanaf 400.000 dollar per jaar zwaarder belasten.

Steekspel

Beide voorstellen maken onderdeel uit van het steekspel tussen de Democraten en Republikeinen rond de 'fiscal cliff' (begrotingsravijn). Slagen beide partijen er niet in om voor 1 januari een akkoord te bereiken dat de staatsschuld beperkt, dan treden er automatische bezuinigingen en belastingverhogingen in werking.

Nu zijn zogenoemde 'Plan B' is mislukt, is volgens Boehner de Senaat aan zet. Hier hebben de Democraten een meerderheid.

Deel deze pagina

Video

Republikeinen niet eens over oplossing 'fiscal cliff'

De Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben het voorstel voor de begroting van 2013 van hun eigen leider... afgewezen. En daarmee lijkt een compromis tussen de Republikeinen en de Democraten verder weg dan ooit. Als ze het niet eens worden over de begroting voor 1 januari, dan krijgt het land te maken met stevige bezuinigingen die grote gevolgen zullen hebben voor de economie.

Audio

  • Willem Post: Republikein trekt eigen plan in We hebben het over het einde van de wereld, maar in de Verenigde Staten staan ze echt aan de rand van het ravijn: het... begrotingsravijn, de 'fiscal cliff'. De democraten en republikeinen moeten voor 1 januari een akkoord bereiken dat de staatsschuld binnen de perken houdt, maar een belangrijk voorstel van de Republikeinse leider Boehner haalde het niet vannacht. U hoort Willem Post, Amerika-deskundige van het Instituut Clingendael.

Video en Audio

Meer video en audio