Britten betalen martelslachtoffers

De Britse minister van Defensie Philip Hammond»
De Britse minister van Defensie Philip Hammond AFP

Het Britse ministerie van Defensie heeft al meer dan 17 miljoen euro uitgekeerd aan ruim 200 Irakezen die zeggen te zijn gemarteld na de laatste Golfoorlog, toen de Britten het zuiden van Irak onder hun gezag hadden.

Dat meldt de krant The Guardian. Het totaalbedrag van de schadevergoedingen zal waarschijnlijk nog aanzienlijk hoger uitkomen, omdat vele honderden claims van Irakezen nog moeten worden bekeken.

Het ministerie benadrukt grondig onderzoek te doen naar iedere beschuldiging van marteling. Het stelt dat de meerderheid van de Britse militairen zich tijdens de vijf jaar durende bezetting van Zuid-Irak vanaf 2003 "volgens de hoogste norm van integriteit" heeft gedragen.

Bewust beleid

Volgens advocaten en mensenrechtengroeperingen was er echter geen sprake van individuele misdragingen, maar van bewust beleid waar de militairen tijdens hun training al voor waren klaargestoomd. Irakezen die verdacht werden van gewapend verzet tegen de bezetting zouden onder meer zijn geslagen, bedreigd en voldoende slaap zijn onthouden.

Abu Graib

Een geheim ondervragingscentrum functioneerde daarbij als een 'Brits Abu Graib', een verwijzing naar de gevangenis in Irak waar de Amerikanen gedetineerden vernederden.

Veel van de gewelddadige ondervragingen in het centrum zijn gefilmd door de ondervragers zelf.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Tekort aan straaljagerpiloten Video De Koninklijke Luchtmacht heeft moeite om jongeren te vinden die helikopter- of straaljagerpiloot...31 okt 2014, 308 keer afgespeeld
  • » Kamer verrast door naheffing Video De oppositie in de Tweede Kamer is verrast door de aankondiging van het kabinet dat miljoenen...31 okt 2014, 611 keer afgespeeld
  • » Wiebes: partijen eens over nieuw leaseauto plan Video Minder leaserijders komen in het hoogste bijtellingstarief van 25 procent. Dat is de uitkomst van...31 okt 2014, 131 keer afgespeeld

Meer video en audio