VN akkoord met interventie in Mali

 »
  AFP

De Veiligheidsraad van de VN is akkoord met een interventiemacht voor Noord-Mali onder leiding van Afrikaanse landen. Militairen van de legermacht moeten Mali helpen met het terugveroveren van het noorden van het land op Toeareg-rebellen en strijders die banden hebben met al-Qaida.

De vijftien leden van de raad gingen unaniem akkoord met het sturen van een interventiemacht. Dat leger krijgt een mandaat voor een jaar om "alle maatregelen" te nemen die nodig zijn om het noorden van Mali vrij te maken van "terroristen, extremisten en gewapende groepen".

Meevechten

In dezelfde resolutie gaf de Veiligheidsraad ook toestemming voor een Europese trainingsmissie in Mali. De Europese Unie besloot vorige week 200 trainers naar Mali te sturen om het regeringsleger op te leiden voor de strijd tegen islamitische opstandelingen.

Het is de bedoeling dat die missie zeker vijftien maanden duurt. De opleiders zullen zelf niet meevechten tegen de rebellen.

De trainers zullen naar verwachting zo'n 2600 mensen opleiden. Het is nog onbekend wat het Nederlandse aandeel in de missie wordt.

Deel deze pagina

Video

VN-veiligheidsraad akkoord met interventie-macht Mali

De VN-veiligheidsraad heeft een resolutie aangenomen die een interventie-macht in Mali goedkeurt.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4443 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5616 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4524 keer afgespeeld

Meer video en audio