VN akkoord met interventie in Mali

 »
  AFP

De Veiligheidsraad van de VN is akkoord met een interventiemacht voor Noord-Mali onder leiding van Afrikaanse landen. Militairen van de legermacht moeten Mali helpen met het terugveroveren van het noorden van het land op Toeareg-rebellen en strijders die banden hebben met al-Qaida.

De vijftien leden van de raad gingen unaniem akkoord met het sturen van een interventiemacht. Dat leger krijgt een mandaat voor een jaar om "alle maatregelen" te nemen die nodig zijn om het noorden van Mali vrij te maken van "terroristen, extremisten en gewapende groepen".

Meevechten

In dezelfde resolutie gaf de Veiligheidsraad ook toestemming voor een Europese trainingsmissie in Mali. De Europese Unie besloot vorige week 200 trainers naar Mali te sturen om het regeringsleger op te leiden voor de strijd tegen islamitische opstandelingen.

Het is de bedoeling dat die missie zeker vijftien maanden duurt. De opleiders zullen zelf niet meevechten tegen de rebellen.

De trainers zullen naar verwachting zo'n 2600 mensen opleiden. Het is nog onbekend wat het Nederlandse aandeel in de missie wordt.

Deel deze pagina

Video

VN-veiligheidsraad akkoord met interventie-macht Mali

De VN-veiligheidsraad heeft een resolutie aangenomen die een interventie-macht in Mali goedkeurt.

Video en Audio

  • » Oekraïens leger herovert vliegveld Video Het Oekraïense leger heeft de daad bij het woord gevoegd. Voor het eerst is er op beperkte schaal...15 apr 2014, 643 keer afgespeeld
  • » Nog geen akkoord zorg Video Op het ministerie van volksgezondheid zitten op dit moment de coalitiepartijen PvdA en VVD en...15 apr 2014, 2692 keer afgespeeld
  • » Landelijk referendum vanaf 2015 mogelijk Video Een landelijk referendum. Vanaf volgend jaar kan dat in Nederland. De Eerste Kamer heeft ermee...15 apr 2014, 3034 keer afgespeeld

Meer video en audio