21/12: Het einde der tijden?

Een uitsnede van een foto van een vroege Maya-kalender»
Een uitsnede van een foto van een vroege Maya-kalender Wikipedia Commons

In de media, ook bij de NOS, was er de afgelopen dagen veel aandacht voor de Maya-kalender die morgen ophoudt. Sommige mensen denken dat dat het einde van de wereld betekent.

Hoe wordt 'het naderende einde van de wereld' in het buitenland beleefd? We vroegen onze correspondenten ernaar. Hieronder een greep uit hun reacties.

Frankrijk - Ron Linker

Het Franse dorp Bugarach zou volgens de overlevering gespaard blijven bij een einde van de wereld. Maar wie hier wil schuilen komt bedrogen uit: het dorp onder aan een berg met dezelfde naam is hermetisch afgesloten door de politie. "Er zijn nu meer journalisten (250) dan inwoners (176). Er loopt hier niemand rond met angst in de ogen", aldus Ron Linker. "De bewoners zullen wel erg opgelucht zijn als het 22 december wordt. Dan gaat de gekkigheid hopelijk weer snel voorbij."

Indonesië - Michel Maas

Je houdt het niet voor mogelijk, maar de Indonesiërs, die meestal vrij ruimdenkend zijn over bovennatuurlijke zaken, lopen niet warm voor het einde der tijden... Maya's zijn te ver weg, denkt Michel Maas.

Italië - Rop Zoutberg

In de vermaarde filmstudio's van Cinecitta is een Maya-tempel nagebouwd voor drieduizend feestgangers die al dan niet dansend ten onder menen te gaan. Het dansfeest wordt gesponsord door de Italiaanse campagne tegen alcoholmisbruik. Ook in andere clubs in de Italiaanse hoofdstad zijn Maya-tempels neergezet als decor bij houseparty's.

Adverteerders bieden flessen champagne aan tegen een korting van 50 procent, en ook hotels hebben speciale aanbiedingen. Wie zich serieus zorgen maakt, kan ook bij het planetarium van Rome terecht. De telescoop staat er gericht op de gevaarlijke asteroïde Toutatis, die momenteel in de buurt van de aarde rondvliegt.

Australië - Robert Portier

In Australië lijkt in ieder geval premier Julia Gillard wel humor te zien in de Maya-voorspelling. In een filmpje voor radiostation Triple J, het 3FM van Australië, nam ze afscheid van het Australische volk. Aan het eind van het filmpje verzucht ze tevreden dat ze nu nooit meer een Q&A hoeft te doen, een verwijzing naar een populair televisieprogramma waar kijkers vragen kunnen stellen aan politici. Robert Portier schreef er een weblog over, waarin hij zelf ook maar vast afscheid neemt.

Servië - Joost van Egmond

In Zuid-Servië heerste bij de pyramidevormige berg Rtanj donderdag een koortsachtige drukte. Het slaapdorp met honderd inwoners maakt zich op voor de komst van zo'n duizend buitenlandse gasten die zich de afgelopen weken hebben aangemeld. Lokale handelaren komen in drommen op de gelegenheid af.

"Dat einde der tijden is bullshit, maar het is een goeie gelegenheid voor mij om mijn jenever (rakija) te verkopen", zegt een rakijastoker, die zijn waren naast zijn auto heeft uitgestald. "Wachten op de apocalyps is een stuk makkelijker te verteren met wat rakija in je maag."

China - Marieke de Vries

De Chinese regering is niet gecharmeerd van sektes die geloven in 'het einde der tijden'. De politie pakte zo'n 500 leden van de 'Kerk van de Almachtige God' op. Die verspreidden de afgelopen weken pamfletten over de voorspelling van de Maya-indianen dat de wereld op 21 december vergaat. Ook stuurden ze waarschuwingen naar mobiele telefoons waarin stond dat alleen leden van de 'Almachtige God Beweging' het einde der tijden zullen overleven.

Volgens de Chinese overheid zorgen die voorspellingen voor onrust en paniek in de samenleving. De politie noemt de sekte een 'kwade kracht die tegen de wetenschap, de samenleving, de menselijkheid en de overheid is'. Dat de leden van de 'Almachtige God' China "een fort van demonen" hadden genoemd en opriepen om "de rode Draak te vernietigen", droeg natuurlijk ook niet echt bij aan hun populariteit bij de regering.

Geen zorgen

Volgens de NASA hoeven we ons trouwens geen zorgen te maken over het vergaan van de aarde. "De aarde doet het al meer dan 4 miljard jaar prima en betrouwbare wetenschappers zien geen reden voor een catastrofe in 2012". De organisatie heeft zelfs een speciale 'einde van de wereld-website' waarop onder andere veel gestelde vragen worden beantwoord.

Op de website wordt ook uitgelegd dat het einde van de kalender van de Maya's niet betekent dat de jaartellingen dan stoppen en er daarna 'niets meer is'. "Ook de kalender op jouw keukenmuur stopt op 31 december. Maar op 1 januari kan je gewoon weer een nieuwe ophangen". Dat geldt volgens de NASA ook voor de Maya-kalender. Op 22 december begint er gewoon een nieuwe Maya-kalender.

Onrecht

Ook de paus maakt zich geen zorgen. Hij verwees tijdens het wekelijkse angelusgebed vanuit het raam van zijn paleis naar Jezus. "Hij beschrijft het einde van de wereld niet en als hij apocalyptische beelden schetst, doet Jezus dat niet als profeet", aldus de paus.

De Guatemalteekse Nobelprijswinnares Rigoberta Menchú ergert zich zelfs aan alle aandacht voor het verhaal dat de wereld vergaat als de Maya-kalender afloopt. Ze vindt dat daarmee het Maya-volk onrecht wordt aangedaan.

Niet serieus, maar wel grappig is het liveblog van PowNed. In 'De Eindfase' (we gaan er allemaal aan) blijft u helemaal op de hoogte van de laatste uren van de aarde. Op de site van NOS op 3 vindt u tips om 'het einde der tijden' te overleven.

Deel deze pagina

Audio

  • Omgaan met het einde van de wereld Er zijn mensen die het verhaal dat de wereld morgen vergaat heel serieus nemen en bijvoorbeeld water en medicijnen inkopen in... speciale winkels in Amerika. Anderen nemen het allemaal met een korreltje zout. Verslaggever Martijn van der Zande.

Video

In Bugarach ben je veilig

Het einde der tijden. Morgen is het zover, of niet. De enige plaats ter wereld waar je veilig bent zou het Franse dorp Bugarach... zijn.

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 325 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 12 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 79 keer afgespeeld

Meer video en audio