'Bultrug, links van de vlag!'

 »
  NOS / Pauline Broekema

Door verslaggever Pauline Broekema

Hij komt uit Sousse, Tunesië, groeide op vlak bij de zee en is qua vissen wel iets gewend.

Toch is dit een unieke dag voor Hesni Sougnir, eigenaar van strandtent de Windwijzer aan de boulevard in Egmond aan Zee. Zijn werk onderbreekt hij geregeld.

In zijn blauwe schort speurt hij achter de branding. Voor zijn tent zwemmen de twee walvissen. Hij kan zijn geluk niet op.

Er komen geregeld kijkers langs. De bultrugspotters zijn van het hulpvaardige soort. "Links van de vlag!" klinkt het. "De verrekijker op de branding houden, dan zie je hem vanzelf!"

Prima conditie

Een voorbijganger zonder verrekijker mag er één lenen. Al is er van de bultrug weinig te zien, toch is de plotselinge fontein een onverwachte sensatie. Een vin die ineens opduikt uit de zee zorgt voor beroering aan de kant. Sougnir heeft veel natuurminnaars onder zijn klanten. "Die hebben hier dertig jaar op gewacht", zegt hij.

Het gaat vermoedelijk om een moeder met jong. De mannen van de KNRM Egmond waren er vanochtend met een open boot dichtbij. "De dieren waren zo op het oog in prima conditie", zegt Henk Biesboer van de KNRM.

Deel deze pagina

Video

Opnieuw bultrug voor kust Noord-Holland

Voor de Noord-Hollandse kust is opnieuw een bultrug gesignaleerd. Zwemmend dit keer. Het dier lijkt in goede gezondheid.

Video en Audio

  • » Wegwerker omgekomen op A12 Video Bij een ongeluk op de A12 bij Woerden is een wegwerker om het leven gekomen. Een...23 okt 2014, 423 keer afgespeeld
  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 1813 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen zich net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 193 keer afgespeeld

Meer video en audio