Studie: wraken rechter moet anders

Bram Moszkowicz dient voor de derde keer in het proces-Wilders een wrakingsverzoek in»
Bram Moszkowicz dient voor de derde keer in het proces-Wilders een wrakingsverzoek in NOS

Een verzoek tot wraking van een rechter moet niet langer door rechters van dezelfde rechtbank worden beoordeeld, maar door een hogere rechter. Dat is een van de conclusies van een onderzoek dat in opdracht van de Raad voor de Rechtspraak is uitgevoerd.

Ook moet oneigenlijk gebruik van de wrakingsprocedure, bijvoorbeeld om een proces te vertragen, voorkomen worden door nieuwe maatregelen, zeggen de onderzoekers. Ze ontdekten dat de wrakingsprocedure vaak wordt ingezet als partijen in het proces het niet eens zijn met de behandeling van de zaak.

Daarvoor is wraking niet bedoeld, zeggen de onderzoekers. Het wraken van een rechter mag alleen als er wordt getwijfeld aan de onpartijdigheid van de rechter.

Oneigenlijk gebruik

Oneigenlijk gebruik van de procedure kan volgens het advies worden tegengegaan door de wrakende partij (bijvoorbeeld een verdachte en zijn advocaat) te laten opdraaien voor de kosten van de procedure.

Het aantal wrakingsverzoeken is de afgelopen jaren flink gestegen. In 2007 waren het er 248 en in 2011 al 557. De meeste verzoeken werden afgewezen.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » "Guldens, florijnen en dukaten" Audio De Nederlandsche Bank viert het 200-jarig bestaan. Door de oprichting van De Nederlandsche Bank...24 apr 2014, 7 keer afgespeeld
  • » Windenergie is onnodig duur Video Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. Dat komt doordat de overheid de grondprijzen, kunstmatig hoog...24 apr 2014, 405 keer afgespeeld
  • » "Asielbeleid nog altijd onder de maat" Video Het asielbeleid in Nederland is nog altijd niet humaan genoeg. Dat zegt stichting VluchtelingenWerk...24 apr 2014, 202 keer afgespeeld

Meer video en audio