Kamer accepteert uitleg Weekers

Staatssecretaris Frans Weekers»
Staatssecretaris Frans Weekers NOS

De Tweede Kamer neemt genoegen met de uitleg van staatssecretaris Weekers over de kwestie-Van Rey. Weekers zei in het Kamerdebat over zijn omstreden contacten met de van corruptie verdachte oud-wethouder van Roermond dat achteraf de reclamezuil met zijn foto langs de A73 in Limburg geen goed idee was.

Van Rey heeft een financiële bijdrage geleverd aan de foto. Weekers zei gisteren al dat hij meer had moeten doorvragen over de financiering. Dat herhaalde hij vandaag. De staatssecretaris vindt ook dat hij de gang van zaken beter had moeten vastleggen.

Kritischer

"Als ik tijdens de campagne kritischer had doorgevraagd, zou ik tot de conclusie zijn gekomen dat deze actie geen goed idee was." Weekers dacht dat met het rapport van de commissie-Sorgdrager over partijgenoot Van Rey de lucht rond de wethouder geklaard zou zijn. "Maar achteraf is dat een verkeerde inschatting geweest", zei hij. Weekers herhaalde dat hij de eerste persvragen over de affaire te licht heeft opgenomen.

Wederdienst

De oppositie vroeg zich af of Weekers Van Rey een wederdienst heeft verleend. Maar dat ontkende Weekers met klem. Weekers had een voorkeur voor het openhouden van een belastingkantoor in Roermond, terwijl er ook een advies was om de voorkeur te geven aan Venlo. Verder heeft hij een hoge ambtenaar laten kijken naar een verzoek van Van Rey over diens overdrachtsbelasting. "In beide kwesties hebben persoonlijke overwegingen geen rol gespeeld," zei de staatssecretaris.

Volgens premier Rutte is er geen reden om achteraf te betreuren dat hij als formateur Weekers heeft voorgedragen als staatssecretaris. Net als anderen noemde hij de handelwijze van de staatssecretaris wel onhandig.

Waardering

In de Kamer was waardering voor de openheid van Weekers. De oppositie had uiteindelijk meer kritiek op Rutte. Die had volgens een deel moeten toegeven dat ook hij steken heeft laten vallen.

Deel deze pagina

Video

  • video Weekers: reclamezuil geen goed idee Staatssecretaris Weekers vindt achteraf de reclamezuil met zijn foto langs de A73 in Limburg geen goed idee.... Dat zei hij in het Kamerdebat over zijn omstreden contacten met de van corrupte verdachte oud-wethouder Van Rey van Roermond. De foto is betaald door Van Rey. Weekers gaf gisteren al aan dat hij meer had moeten doorvragen over de financiering.
  • video Neppérus: zorgvuldig zijn met woord integriteit In het debat over VVD-staatssecretaris Weekers heeft VVD-Kamerlid Neppérus gezegd dat politici moeten... oppassen met het beschuldigen van anderen. "We moeten zorgvuldig zijn, voordat je het woord integriteit gebruikt, zei Neppérus. Staatssecretaris Frans Weekers ligt onder vuur vanwege omstreden contacten met de van corruptie verdachte oud-wethouder Van Rey uit Roermond. Volgens Neppérus had Weekers beter door moeten vragen.
  • video PvdA: Weekers is 'bepaald niet handig' geweest PvdA-Kamerlid Ed Groot zegt dat Weekers 'bepaald niet handig is geweest' in zijn handelwijze rondom de... financiering van de reclamezuil. Hij zei dat in het debat in de Tweede Kamer, over de omstreden contacten van Weekers met de van corrupte verdachte oud-wethouder Van Rey van Roermond.

Audio

  • Frans Weekers: het was onhandig In Den Haag is er een debat over de banden van staatssecretaris Weekers met de omstreden Limburgse VVD'er Jos van Rey. Daarbij... draait het erom of Weekers iets heeft teruggedaan voor het grote billboard langs de A73 met daarop zijn foto, betaald door Van Rey.

Video en Audio

Meer video en audio