NOS NieuwsAangepast

Overname beurzen NYSE Euronext

De Amerikaanse grondstoffen- en energiebeurs IntercontinentalExchange (ICE) neemt beursbedrijf NYSE Euronext over.

Het bedrijf heeft een bod uitgebracht van 8,6 miljard dollar (6,5 miljard euro) in aandelen en geld. Dat hebben beide bedrijven in een gezamenlijk persbericht (.pdf) naar buiten gebracht.

Grootste

NYSE Euronext is het grootste beursbedrijf ter wereld, met beurzen in Europa en de Verenigde Staten waaronder de aandelenbeurzen van Amsterdam en New York.

In Londen bezit NYSE Euronext optiebeurs LIFFE. Het hoofdkantoor van het nieuwe beursbedrijf komt in Atlanta, waar ICE zijn thuisbasis heeft. Dat bedrijf is nog maar 12 jaar oud, en is groot geworden met de handel in grondstoffen en rentederivaten.

Premie

Volgens bestuursvoorzitter Jan-Michiel Hessels, van NYSE Euronext, is de overname goed voor de aandeelhouders, die een premie op hun aandelen krijgen van 40 procent, maar ook voor de klanten. Die kunnen binnen het nieuwe bedrijf makkelijker in meer verschillende financiële produkten handelen.

Het is de bedoeling dat de beurzen op het Europese vasteland, in Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon, uiteindelijk als een zelfstandig bedrijf doorgaan. Dat zou betekenen dat Amsterdam de lucratieve handel in derivaten zal overlaten aan Londen en New York. Amsterdam blijft dan vooral een aandelenbeurs, met ook handel in opties en futures.

Vijandig bod

In 2011 wilden ICE en de technologiebeurs Nasdaq nog NYSE Euronext met een vijandig bod van 11 miljard dollar overnemen, maar dat werd tegengehouden door de Amerikaanse autoriteiten omdat die combinatie te dominant zou worden. Vervolgens probeerde NYSE Euronext te fuseren met Deutsche Börse, maar dat ging niet door omdat de Europese commissaris van Mededinging bezwaren had tegen de marktdominantie van de nieuwe combinatie.

Ook dit keer zullen de toezichthouders in de Verenigde Staten en Europa eerst toestemming moeten geven, voordat de overname definitief is. In Nederland gaat het om het ministerie van Financiën, de AFM en DNB.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl