Bultruggen zwemmen voor kust

De bultrug bij Castricum»
De bultrug bij Castricum Hans Verdaat / Imares

Voor de Nederlandse kust zijn vanochtend twee bultruggen gesignaleerd. Onderzoekers van instituut Imares zagen 1,5 mijl voor de kust bij Castricum een grote bultrug met een jong.

De onderzoekers waren op een schip vogels aan het tellen toen ze de twee bultruggen zagen. De zwembewegingen en het gedrag van de dieren omschrijven ze als "relaxed, fonteinen spuitend en etend".

De grootste van de twee bultruggen is zeker twaalf meter lang, zwemt langs het schip en oogt volgens de onderzoekers kerngezond.

Het is volgens Imares uniek dat in één week tijd twee bultruggen, een potvis en twee maanvissen gezien zijn. In theorie kan deze bultrug de metgezel zijn van de soortgenoot die vorige week strandde op een zandplaat bij Texel en overleed.

Ondiep water

Hoe lang de dieren bij de kust blijven, hangt af van het voedselaanbod. Het is volgens biologen het seizoen voor dit soort beesten, maar zulke grote dieren lopen risico in ondiep water.

Ecomare benadrukt wel dat het zeezoogdier met rust gelaten moet worden. Maar "naar het strand met een goede verrekijker is natuurlijk wel een aanrader, want je kunt niet elke dag whalespotten in Nederland." Een aantal belangstellenden staat bij Egmond aan Zee aan de kust te kijken.

Deel deze pagina

Video

Opnieuw bultrug voor kust Noord-Holland

Voor de Noord-Hollandse kust is opnieuw een bultrug gesignaleerd. Zwemmend dit keer. Het dier lijkt in goede gezondheid.

Audio

  • Er is weer een bultrug gespot Er is weer een bultrug gezien voor de Nederlandse kust. Dit keer is de bultrug gewoon lekker aan het zwemmen. Mardik Leopold van... ecologisch onderzoeksinstituut Imares, zag de bultrug als eerste.

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 619 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 53 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 204 keer afgespeeld

Meer video en audio