Cel voor laatste Rwanda-verdachte

Een man loopt langs een gedenkplaat met namen van genocideslachtoffers»
Een man loopt langs een gedenkplaat met namen van genocideslachtoffers EPA

Een VN-tribunaal heeft een Rwandese oud-minister veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf voor zijn rol in de genocide van 1994. Augustin Ngirabatware was de laatste verdachte die terechtstond voor het tribunaal in Arusha, Tanzania.

Ngirabatware was ten tijde van de genocide minister van Planning in de door Hutu's geleide Rwandese regering. Hij werd in september 2007 gearresteerd in Duitsland. Ruim een jaar later werd hij overgedragen aan het tribunaal.

In 1994, van april tot medio juli, werden in drie maanden tijd zo'n 800.000 mensen afgeslacht, vooral Tutsi's. Het VN-tribunaal heeft zeker zestig zaken behandeld, ruim vijftig verdachten werden veroordeeld en zeker acht verdachten gingen vrijuit. Het tribunaal in Arusha sluit in 2014, als ook alle zaken in hoger beroep zijn behandeld.

Deel deze pagina

Audio

  • Het einde van het VN-tribunaal in Tanzania Het VN-tribunaal in Arusha (Tanzania) gaat zijn deuren sluiten. Vandaag is de toenmalig Rwandese minister van planning veroordeeld... tot 35 jaar cel. Hij is de laatste persoon die door het tribunaal wordt berecht. Het tribunaal werd in het leven geroepen om de hoofdschuldigen van de genocide in 1994 in Rwanda te berechten. Correspondent Koert Lindijer.

Video en Audio

Meer video en audio