Spaanse bankensteun valt lager uit

De twee schuine torens zijn het hoofdkantoor van Bankia in Madrid»
De twee schuine torens zijn het hoofdkantoor van Bankia in Madrid Wikimedia

Opnieuw hebben vier Spaanse banken gebruik gemaakt van het Europese Noodfonds. Ze ontvangen een kleine twee miljard euro. Dat heeft Europees commissaris Almunia bekendgemaakt in Brussel.

Al eerder werden vier banken met de grootste problemen geholpen met een lening van ruim 36 miljard euro. Daarmee komt het totaal aan Europese steun uit op 39 miljard euro, veel lager dan het totale bedrag van 100 miljard wat oorspronkelijk door de Europese ministers was gereserveerd.

Daarbij speelt mee dat de aandeelhouders van Spaanse banken flink moeten gaan bijdragen: zo'n 12 miljard euro.

Gezond

In totaal zijn er nu acht banken die in ruil voor hulp zullen moeten reorganiseren en inkrimpen. Dat betekent dat de banken veel filialen zullen gaan sluiten en personeel wordt ontslagen.

Vakbonden verwachten dat het tweede deel van de steunoperatie zo'n 4000 tot 5000 banen gaat kosten. Die komen bovenop de naar schatting 8000 banen die verloren gaan bij de eerste vier geredde banken.

Veel banken in Spanje hebben last van de vastgoedcrisis in het land waardoor veel hypotheken en leningen van projectontwikkelaars niet worden terugbetaald. De banken dragen een groot deel van hun slechte leningen over aan een zogeheten 'bad bank', die op termijn gaat proberen alsnog vastgoed, dat tot nu toe onverkoopbaar was, aan de man te brengen.

In ruil voor de financiële steun moeten de banken allerlei maatregelen nemen om weer gezond te worden. Daaronder valt ook dat ze moeten krimpen, zich niet meer met vastgoed mogen bezighouden en dat ze niet mogen concurreren met gezonde banken. Onder toezicht van de Europese Commissie gaan de banken de komende jaren de plannen uitvoeren.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Winst AkzoNobel fors gestegen Video De winst van verffabrikant AkzoNobel is in het derde kwartaal fors gestegen. In 2013 maakte het...21 okt 2014, 1352 keer afgespeeld
  • » Autobom van IS ontploft in Kobani Video Koerdische bronnen zeggen dat IS-strijders een vrachtwagen vol explosieven hebben laten ontploffen...21 okt 2014, 7317 keer afgespeeld
  • » NOS Nieuws in 60 seconden (11:45) Video Een kort overzicht van het belangrijkste nieuws van dit moment.21 okt 2014, 1763 keer afgespeeld

Meer video en audio