'Verplichte keuring geiser en ketel'

Er moet een 'apk-keuring'  komen voor onder meer cv-ketels, vindt de brandweer»
Er moet een 'apk-keuring' komen voor onder meer cv-ketels, vindt de brandweer Wikimedia

Brandweer Nederland wil in woonhuizen een verplichte keuring voor geisers en cv-ketels zonder afvoer. Als zo'n toestel slecht geïnstalleerd of onderhouden is, is er gevaar op koolmonoxidevergiftiging. Ieder jaar sterven ongeveer elf mensen aan zo'n vergiftiging.

De brandweer stelt een soort apk-keuring voor afvoerloze geisers en cv-ketels voor. In ongeveer een miljoen huizen hangt zo'n installatie die gecontroleerd zou moeten worden, zegt de brandweer. Wie dat moet gaan doen, is nog onduidelijk.

Voorlichting

Vooral bij mensen die zelf een ketel of geiser installeren, is controle belangrijk. "Je kunt heel gemakkelijk zelf aan de gang gaan. Op zich is daar niks op tegen, als het maar wordt gekeurd", zegt de brandweer.

In 2005 is een voorstel voor zo'n verplichte controle afgewezen in de Tweede Kamer. De overheid zette in op voorlichting en het terugdringen van het aantal onveilige kachels.

De brandweer vindt dat het beleid herzien moet worden omdat het aantal doden de afgelopen jaren niet is teruggelopen, hoewel er minder onveilige verbrandingstoestellen zijn.

Deel deze pagina

Video

  • video Oude geisers levensgevaarlijk Oude geisers en open cv-ketels. Als je ze slecht onderhoudt, kunnen ze levensgevaarlijk zijn: gemiddeld elf... mensen gaan er per jaar dood aan koolmonoxide-vergiftiging. De brandweer wil nu een jaarlijkse controle, want de gevaren zijn te groot.
  • video Brandweer wil meer controle op geisers Brandweer Nederland wil een verplichte controle op geisers en open cv-ketels, omdat ze gevaarlijk kunnen... zijn. Als zo'n toestel slecht geïnstalleerd of onderhouden is, is er gevaar op koolmonoxidevergiftiging. Ieder jaar sterven ongeveer elf mensen aan zo'n vergiftiging.

Video en Audio

Meer video en audio