Twente krijgt snel internet via riool

Rioolbuizen»
Rioolbuizen van_mij / Flickr / CC / by-sa

Voor het eerst wordt in Nederland glasvezel aangelegd via de riolering. Als proef worden ruim veertig boerderijen in Lonneker (gemeente Enschede) op die manier van snel internet voorzien.

Ruim een miljoen huizen in Nederland zijn inmiddels aangesloten op glasvezel, maar boerderijen en dorpen worden bij de aanleg vaak overgeslagen. Bedrijven vinden het te duur om voor die huizen in de grond te graven en kabels te leggen. Ze kunnen die kosten nauwelijks terugverdienen.

Door de kabels in de bestaande riolering te schuiven, hoeft er nauwelijks gegraven te worden en kunnen boerderijen veel goedkoper aan het glasvezelnetwerk worden aangesloten. De kabel wordt vlakbij een woning weer uit de riolering gehaald.

Slijtage

Eén van de problemen waar de bedenkers tegenaan liepen was slijtage van de kabel. Vanwege allerlei chemicaliën in het riool werd de kwaliteit van de kabels aangetast en ging de snelheid van het internet omlaag. De kabels die nu het riool in gaan hebben daarom een extra dikke beschermlaag meegekregen.

In de praktijk moet blijken of de kabels leiden tot meer opstoppingen in het riool. Volgens het bedrijf achter het systeem blijkt uit proefopstellingen dat er nog genoeg ruimte voor het afvalwater overblijft.

Verschillende gemeenten overwegen om de riolering voor glasvezel open te stellen. Het hangt af van de uitkomsten in Lonneker of ze ook daadwerkelijk tot aanleg overgaan.

Deel deze pagina

Audio

  • Proef met glasvezelkabel in riool Ruim 1 miljoen huizen hebben inmiddels een glasvezelaansluiting. Daarmee kunnen ze heel snel internetten. Maar bedrijven vinden het... te duur om voor afgelegen huizen en boerderijen te graven en kabels te leggen. Daar lijkt nu een oplossing op gevonden: de glasvezelkabel gaat het riool in. De eerste proef start in Lonneker (gemeente Enschede). Nik Wouters ging kijken.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 6526 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 8114 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 6766 keer afgespeeld

Meer video en audio