Snelle stijging werklozen N-Brabant

In Noord-Brabant steeg de werkloosheid sneller dan in de rest van Nederland»
In Noord-Brabant steeg de werkloosheid sneller dan in de rest van Nederland ANP

In de provincie Noord-Brabant is de werkloosheid het afgelopen jaar sneller gestegen dan in de rest van Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het derde kwartaal van 2012 had 6,3 procent van de Brabantse beroepsbevolking geen baan. In hetzelfde kwartaal van 2011 was dit nog 4,7 procent.

Ook in Zuid-Holland nam het aantal mensen zonder werk sterk toe, van 5,9 procent in 2011 naar 7,7 procent in 2012. In de rest van Nederland (zie kaart) steeg de werkloosheid eveneens als gevolg van de economisch moeilijke tijden.

Exportgevoelig

"Dat Noord-Brabant en Zuid-Holland harder worden getroffen, komt vooral doordat daar veel exportgevoelige bedrijvigheid is. Die heeft het meest last van de kwakkelende wereldeconomie", zegt Jouke van Dijk, hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse aan de Rijksuniversiteit Groningen.

In de provincie Flevoland is de werkloosheid ook sterk gestegen. Volgens Van Dijk is dat beeld enigszins vertekend. "Veel mensen uit deze provincie die werken, doen dat in Noord-Holland of Utrecht. Daar tellen ze dus mee als werkenden, maar als ze werkloos zijn gaan ze wel in Flevoland de boeken in."

Deel deze pagina

Video

  • video Werkloosheid stijgt maar door Je zult in deze tijd maar zonder werk komen. Veel mensen zijn er bang voor en uit de nieuwste cijfers blijkt... waarom: de werkloosheid stijgt maar door. Sinds 1996 zaten er niet meer zoveel mensen zonder baan. En vooral in Noord-Brabant merken ze dat.
  • video Stijging werkloosheid hoogst in Brabant Van alle provincies is in Brabant de werkloosheid het meest toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het... Centraal Bureau voor de Statistiek. In het derde kwartaal van 2012 had 6,3 procent van de Brabantse beroepsbevolking geen baan. In hetzelfde kwartaal van 2011 was dit nog 4,7 procent.

Audio

  • Werkloosheid stijgt het snelst in Brabant Er waren vandaag cijfers over de werkloosheid. Volgens het CBS stijgt de werkloosheid het het snelst in Brabant. Het aantal... werklozen nam met eenderde toe. Wel zijn er lichtpuntjes: in de high tech gaat het nog goed.
  • 'Wij zijn zuinig op onze vaklieden' De werkloosheid stijgt. Volgens het CBS het hardst in Brabant. De provincie kreeg er in een jaar tijd een derde zo veel werklozen... bij. Maar high tech doet het nog goed, zo ondervond verslaggever Peter van den Meerschaut.
  • 'We krijgen de crisis nog behoorlijk voor de kiezen' Jouke van Dijk, hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse aan de Rijksuniversiteit Groningen, over de werkloosheidcijfers,... deeltijd-WW en de werkloosheid per provincie.

Video en Audio

Meer video en audio