Opruier Project X Hoorn gaat vrijuit

Ravage na de rellen in Haren»
Ravage na de rellen in Haren ANP

De gemeente Hoorn gaat de 30.000 euro aan kosten die zijn gemaakt na een oproep tot een Project X-feest niet verhalen op een 16-jarige jongen. Volgens een advocaat en juristen van de gemeente is de slagingskans in een rechtszaak te klein.

De jongen stuurde twee dagen na de Project X-rellen in Haren een tweet waarin hij opriep tot een Project X-feest in Hoorn. Uiteindelijk gebeurde er vrij weinig in Hoorn, maar de politie had wel opgeschaald om een scenario als in Haren te voorkomen. Deze operatie heeft de gemeente 30.000 euro gekost en die kosten wilde burgemeester Onno Veldhuizen verhalen op de 16-jarige jongen.

Volgens de burgemeester bestaat er geen speciale regeling voor de overheid om de schade te verhalen op de jongen. De slagingskans in een rechtszaak is daardoor minder dan 50 procent, zegt burgemeester Veldhuizen.

Rechter

Hij heeft een brief gestuurd naar het ministerie van Veiligheid en Justitie waarin hij ervoor pleit dat gemeenten de kosten in de toekomst wel met succes kunnen verhalen op opruiers.

De jongen uit Hoorn is enorm geschrokken van de gevolgen van zijn tweet en vindt het ook niet eerlijk dat de gemeente nu voor alle kosten opdraait. Daarom geeft hij vrijwillig voorlichting op scholen in Hoorn.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie vindt dat de gemeente pas echt kan weten of ze de schade kan verhalen als ze de kwestie voorlegt aan de rechter. De gemeente Hoorn voelt daar niets voor. Hoorn wil "geen proces aanspannen voor de bühne".

Deel deze pagina

Video

Opruier project X Hoorn niet vervolgd

De gemeente Hoorn ziet er vanaf om de kosten die gemaakt werden na een oproep voor een Project X-feest, te verhalen op een... 16-jarige jongen. Het zou juridisch niet haalbaar zijn. Daarom vindt de gemeente dat de wet moet worden aangepast.

Audio

  • Hoorn kan kosten Projext X niet verhalen De gemeente Hoorn moet zelf 30.000 euro betalen voor een Project X-feest dat nooit is gehouden. Een 16-jarige jongen twitterde dat... er een feest in Hoorn zou zijn. Dat deed hij kort na de ongeregeldheden in Haren. Voor de burgemeester aanleiding om direct de politie-inzet fors te verhogen. Het feest kwam er niet omdat de jongen zijn tweet al snel verwijderde. De gemeente wilde de kosten verhalen op de jongen, maar ziet er nu van af. Verslaggever Jeroen Wollaars sprak daarover met de burgemeester van Hoorn.
  • 'Hoorn is kansloos bij de rechter' De gemeente Hoorn gaat de kosten die zijn gemaakt na een oproep tot een Project X-feest niet verhalen op een 16-jarige jongen.... Volgens Bart Schermer, internetjurist en docent aan de Universiteit Leiden, zou de gemeente geen schijn van kans maken bij de rechter omdat de jongen in zijn tweet niet heeft opgeroepen tot iets strafbaars.

Video en Audio

Meer video en audio