NOS NieuwsAangepast

Welke wapens staan ter discussie?

Naar aanleiding van de schietpartij in Newtown is in de Verenigde Staten opnieuw discussie ontstaan over de wapenwet. In die discussie zijn een aantal begrippen van belang. Wat is bijvoorbeeld een semi-automatisch wapen?

Automatisch of semi-automatisch slaat op het mechanisme waarmee kogels worden afgevuurd. Bij een semi-automatisch wapen wordt per keer dat de trekker wordt overgehaald één kogel afgevuurd. Een automatisch wapen blijft schieten zolang de trekker aangetrokken blijft - en zolang er patronen zijn.

Semi-automatisch klinkt dus heel gevaarlijk, maar is een categorie waar heel veel wapens in vallen. Ook pistolen van politie-agenten op straat zijn semi-automatisch. Of een wapen semi-automatisch is of niet, doet er voor de discussie in de VS eigenlijk niet toe.

Militaire wapens

Waar het in het debat in de VS om gaat, is een verbod op bepaalde soorten semi-automatische wapens. Daarbij gaat het om de wapens die zijn afgeleid van militaire aanvalswapens. Die zijn ontwikkeld voor het leger, als automatisch wapen. Omdat automatische wapens in veel staten niet door burgers mogen worden gebruikt, zijn er semi-automatische versies van gemaakt.

Dat geldt overigens ook voor het wapen dat in de schietpartij in Alphen aan den Rijn werd gebruikt: het was een civiele afgeleide van een militair aanvalswapen.

Een belangrijk punt van dat soort wapens is dat ze een groot magazijn hebben waar veel patronen in kunnen, een stuk of twintig a dertig. In 1994 werd de productie van zulke wapens in de VS verboden, maar de wet was tijdelijk en verliep in 2004.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl